Russische Amsterdam Trade Bank failliet, spaarders gecompenseerd
De kleine bank Amsterdam Trade Bank (ATB), een tak van de Russische Alfa-Bank, is failliet verklaard. Voor de 23.000 rekeninghouders is het depositogarantiestelsel geactiveerd, meldt De Nederlandsche Bank. Daarmee is ook FIBR, onderdeel van de ATB, failliet.
De curatoren van advocatenbureau Stibbe laten weten dat sancties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ertoe geleid hebben dat de software van de betaalsystemen op slot ging. Daardoor kon de bank geen betalingen meer doen.
Gisteren meldde het Financieele Dagblad dat de bank te koop stond. Vandaag zou er onder rekeninghouders vervolgens paniek zijn ontstaan. Een van de eigenaren is Michaïl Fridman, een Russische oligarch die op sanctielijsten staat.
De Nederlandse Vereniging van Banken kan nog niet veel over het faillissement zeggen: "Het lijkt erop dat er een relatie is met de sancties. Het is vervelend voor alle betrokkenen, daarom is het goed dat het depositogarantiestelsel er is om de Nederlandse spaarder te beschermen", aldus een woordvoerder.
Sinds 1994
De Amsterdam Trade Bank is sinds 1994 actief in Nederland. Het merendeel van de rekeninghouders woont in Nederland, en bijna een kwart in Duitsland. Er werken zo'n 150 mensen.
In de raad van commissarissen van ATB zitten drie Nederlanders, onder wie Lex Hoogduin, oud-bestuurder van De Nederlandsche Bank. Hij was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Binnen tien werkdagen kunnen rekeninghouders bij DNB aangeven op welke rekening zij hun vergoeding willen. Het is in Nederland het eerste faillissement van een bank sinds de val van DSB in 2009.