NOS Voetbal

United-iconen: 'Ten Hag moet Einstein zijn om lot van onze club te veranderen'

Is Erik ten Hag de juiste manager om Manchester United terug naar de top te leiden? De reacties van spelers uit het 'Dream Team' van United dat in de jaren '90 en '00 het Engelse voetbal domineerde, zijn sinds de aanstelling van de trainer van Ajax eensgezind.

"Manchester United moet helemaal op nul beginnen. Ik denk dat Ten Hag een uitstekende manager is om de club weer verder te brengen", zegt Raimond van der Gouw op NPO Radio 1.

De huidige keeperstrainer van PSV was van 1996 tot 2002 reservedoelman van Manchester United. Onder de legendarische manager Sir Alex Ferguson domineerde de club toen het Engelse en Europese topvoetbal.

De Schot was 27 jaar manager van de club, van 1986 tot en met 2013. Hij leidde United naar liefst dertien landstitels en twee Champions League-zeges.

De laatste landstitel van United werd gepakt in 2013, het laatste seizoen onder Ferguson. Sindsdien slaagden zijn opvolgers David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho en Ole Gunnar Solskjaer er niet in om de gevallen topclub naar het kampioenschap te leiden.

Die trainers hebben volgens Van der Gouw allemaal te maken gehad met de erfenis van Ferguson. "Grote namen als Van Gaal en Mourinho hebben het niet waar kunnen maken. Ferguson evenaren, dat doe je niet 1-2-3."

'United heeft een Einstein nodig'

Andere oud-spelers uit de glorietijd van United reageren in soortgelijke bewoordingen als Van der Gouw. Rio Ferdinand bijvoorbeeld, verdediger van de club tussen 2002 en 2014, sprak zijn zorgen uit na de kansloze 4-0 nederlaag tegen Liverpool, waardoor United slechts zesde staat in de Premier League.

"Ik denk dat er ongeveer vijftien spelers zijn die zich klaarmaken om hun koffers te pakken en United te verlaten. Wanneer is dat ooit eerder gebeurd? De nieuwe manager moet Einstein zijn om het lot van deze club te veranderen", zei Ferdinand in een video op zijn YouTube-kanaal.

Qua allure is United nog altijd één van de grootste clubs ter wereld, maar het spel en de resultaten zijn dat allang niet meer. Gary Neville, de rechtsback van United van 1992 tot en met 2011, noemt als analist van Sky Sports de huidige situatie van de club "onacceptabel".

"Er staat Ten Hag een flinke klus te wachten, alleen al om de club terug op een acceptabel niveau te krijgen. Hij lijkt me een trainer met een goede houding, werkethiek, geloof en vertrouwen. Dat zal hij allemaal nodig hebben om de club weer omhoog te leiden."

"Ik hoop dat er niet te veel druk op hem gelegd wordt om in de eerste twee jaar een prijs te winnen. Het zou geweldig zijn als dat lukt, maar dan zou Ten Hag echt overpresteren."

'Ten Hag moet 3, 4 of 5 jaar de tijd krijgen'

Volgens Neville moet de Nederlandse coach de club helemaal opnieuw opbouwen. "United moet eerst weer naar de topvier van de Premier League en in de Champions League spelen. Ten Hag moet spelers naar de club halen die bij zijn manier van spelen passen. Echt, United is nu miljoenen mijlen verwijderd van het kampioenschap. Daar kan Ten Hag misschien pas over drie, vier of vijf jaar naar gaan kijken. Het kostte Jürgen Klopp ook vijf jaar om Liverpool kampioen te maken."

Oud-United-doelman Van der Gouw met de legendarische manager Alex Ferguson.

Wayne Rooney, topscorer aller tijden van United en spits van 2004 tot 2017 op Old Trafford, hoopt eveneens dat Ten Hag minstens drie jaar de tijd krijgt. "De fans zullen echt een beetje geduld moeten hebben. De wederopbouw van een ploeg heeft gewoon tijd nodig."

"Ik geloof ook wel dat het huidige bestuur hem die tijd zal geven. Het lukt je niet van de ene op de andere dag om United weer succesvol te maken. Maar als Ten Hag de tijd krijgt om te bouwen, dan is een titel over drie jaar mogelijk."

Ten Hag moet de baas zijn over transfers

Voormalig aanvoerder Roy Keane, die van 1993 tot 2005 het shirt van United droeg, waarschuwt dat het bestuur veel invloed heeft. "Van wat ik gehoord heb, nemen ze de laatste jaren boven op kantoor de beslissingen op transfergebied. Dat werkt niet, je kon uittekenen wat er zou gebeuren toen Ralf Rangnick aangesteld werd."

"Als je de macht niet hebt binnen de club, dan heb je ook geen controle", aldus Keane. "Ze moeten Ten Hag zeggenschap geven, hij moet de grote beslissingen rondom transfers kunnen nemen."

Wayne Rooney (links) en Gary Neville (midden) maakten de succesjaren van Manchester United mee.

Over dat laatste maakt Van der Gouw zich geen zorgen. "Als ik Erik een beetje kan beoordelen, dan is hij iemand die precies weet wat hij wil. Als hij heel goed kan samenwerken met de technisch directeur en andere belangrijke mensen, kunnen ze samen iets bereiken."

Ideaal instapmoment

Het instapmoment is volgens de oud-doelman ideaal, omdat Ten Hags voorgangers er niet in geslaagd zijn om de prestaties van Ferguson te evenaren. United is niet meer de club van weleer.

"Dat besef is er nu echt wel: hetgeen we gehad hebben, dat is er niet meer", aldus Van der Gouw. "Het verwachtingspatroon moet in het begin niet te hoog zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl