Sadio Mané en Virgil van Dijk vieren een treffer tegen Manchester United

IJzersterk Liverpool legt zielloos United met 4-0 over de knie

Een oppermachtig Liverpool heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om de Engelse titel door in eigen huis een Ronaldo- en zielloos Manchester United met 4-0 te kloppen. Eerder dit seizoen werd het op Old Trafford al 5-0 voor de ploeg van Virgil van Dijk.

Door de zege is Liverpool voor even koploper met twee punten meer dan rivaal Manchester City, dat woensdagavond nog in actie komt tegen Brighton & Hove Albion.

United moest het doen zonder sterspeler Cristiano Ronaldo. De Portugees liet maandagavond weten dat zijn pasgeboren zoontje was overleden en ontbrak daarom in de wedstrijdselectie. In de zevende minuut staken de supporters van Liverpool en United Ronaldo daarom een hart onder de riem door een minuut lang te klappen voor de nummer 7 van de Mancunians.

Fans applaudisseren voor Cristiano Ronaldo tijdens Liverpool-Manchester United

Het kippenvelmoment kwam enkele minuten nadat Luis Díaz al voor opschudding had gezorgd door de 1-0 van Liverpool voor zijn rekening te nemen. Het was Sadio Mané die ruimte vond achter de United-verdediging en met een strakke pass Mohamed Salah en Trent Alexander-Arnold wegstuurde. Uiteindelijk pikte de rappe Egyptenaar de bal op om hem vervolgens panklaar voor de voeten van Díaz te bezorgen. De Colombiaan hoefde alleen nog maar in te tikken.

Liverpool bleef in het verloop van de eerste helft heer en meester en dat resulteerde in de schitterende 2-0. Na een paar korte, strakke passes liftte Mané de bal wederom achter de United-defensie en dit keer was het Salah die direct mocht afronden.

In de eerste helft zette United heel weinig tegenover de dadendrang van Liverpool. Alleen Marcus Rashford leek een kansje te krijgen, maar hij kreeg een dieptepass niet onder controle.

Korte opleving United

Na rust ging Liverpool gestaag verder met United onder druk zetten, maar de bezoekers kregen na tien minuten spelen toch een opleving. Eerst was het Jadon Sancho die een slap rollertje produceerde, maar daarmee wel het eerste schot op doel loste voor United.

Een paar minuten later kreeg Rashford zelfs een grote kans, maar hij zag zijn inzet gestuit worden door keeper Alisson Becker. De actie werd afgefloten wegens buitenspel, maar de VAR was zeker tussenbeide gekomen als Rashford wel had gescoord.

Het gaf United enige hoop, maar die werd niet veel later hardhandig de grond in geboord door Mané. De Senegalees, betrokken bij de eerste twee goals, stond nu zelf aan het eind van een goedlopende counter. Díaz leverde de assist op de droge schuiver van Mané.

United, dat afgezien van de korte opleving een lamgeslagen indruk achterliet, zag in de slotfase Salah op fraaie wijze het slotakkoord voor zijn rekening nemen. De Egyptenaar rondde een aanval fraai af door de bal over keeper David de Gea heen te wippen voor de 4-0.

Mohamed Salah viert zijn tweede treffer tegen Manchester United

Waar Liverpool zich voor even de koploper van de Premier League mag noemen, pakken er donkere wolken boven het team van United zich samen. Door de nederlaag blijft de ploeg op een zesde plek staan met evenveel punten als nummer vijf Arsenal, maar wel met twee duels meer gespeeld.

De felbegeerde vierde plek, die recht geeft op de Champions League, is nu in handen van Tottenham Hotspur, dat drie punten meer heeft dan United, maar een wedstrijd minder gespeeld.