Oppermachtig Liverpool via Manchester City naar finale FA Cup

Liverpool is ten koste van Manchester City voor de vijftiende keer, maar voor het eerst sinds 2012, tot de finale van de prestigieuze FA Cup doorgedrongen. Op Wembley was Liverpool met 3-2 te sterk.

Nog geen week na hun hoogstaande 2-2 in de competitie troffen de ploegen elkaar weer. City, waar Nathan Aké een basisplaats had, kampte met personele problemen en kwam zonder Kevin De Bruyne en Ilkay Gündogan niet aan voetballen toe.

Liverpool, met Virgil van Dijk als aanvoerder, was heer en meester in de eerste 45 minuten en bij rust had de zevenvoudig bekerwinnaar al drie keer gescoord. Ibrahima Konaté tekende net als in de twee Champions League-wedstrijden tegen Benfica met een rake kopbal uit een corner voor de openingstreffer.

Virgil van Dijk en Nathan Aké na de halve finale van de FA Cup

Luttele minuten blunderde City-keeper Zack Steffen, die in de bekerwedstrijden de voorkeur krijgt boven vaste keeper Ederson, opzichtig door de bal van de voet te laten springen waarna Sadio Mané de 2-0 kon binnenglijden. De Senegelaas volleyde op slag van rust mooi raak voor de 3-0.

Wederopstanding City van korte duur

Na rust leek City al snel de wedstrijd om te draaien toen Jack Grealish binnen een paar minuten al scoorde. Toch bleef City onmachtig tot de slotfase en werd het pas in de slotfase nog heel even spannend. Daarin scoorde Bernardo Silva de 3-2 en misten Fernandinho en Raheem Sterling kansen op de 3-3.

Zondag strijden Chelsea en Crystal Palace op Wembley om te bepalen wie het op mag nemen tegen Liverpool in de finale op 14 mei op Wembley.

Van Dijk tevreden

Virgil van Dijk was vooral blij met de uitslag. "Het is natuurlijk hartstikke mooi dat we een finale tegen Chelsea of Crystal Palace mogen spelen", zei de aanvoerder van het Nederlands elftal. "De FA Cup is denk ik de enige prijs die we met deze spelersgroep de laatste jaren niet hebben gewonnen."

Trainer Pep Guardiola van City kon leven met de uitschakeling. "We begonnen niet goed en die tweede goal gaven we weg", doelde de Spanjaard op de blunder van doelman Steffen. "Maar in mijn ogen hebben we een heel goede tweede helft gespeeld."