City viert feest, Suarez treurt
NOS Voetbal

Tot na laatste fluitsignaal vecht Atlético met City, maar Engelsen gaan door (0-0)

Manchester City heeft Atlético Madrid uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League. In een duel dat tam begon en vurig eindigde leek City niet echt te willen en Atlético niet echt te kunnen. Na een 1-0 overwinning in Manchester had City in Madrid genoeg aan 0-0. Atlético vocht - bijna letterlijk - voor wat het waard was, en dat bleek niet genoeg.

Vaak bleken outsiders voor de titel lastige klanten voor City in de achtste of kwartfinales van de Champions League. In 2017 ging het mis tegen Monaco, in 2019 tegen Spurs, in 2020 struikelde het over Lyon. Vorige week ging het tegen Atlético Madrid ook niet vanzelf.

Foden krijgt Llorente in de rug

De Madrilenen trokken zich zo ver terug op eigen helft dat er haast geen doorkomen aan was voor City. Met typisch Simeone-spel - het leek soms wel een 1-5-5-0 formatie van de coach - ontregelde Madrid het vlugge Guardiola-combinatievoetbal. Eén keer vond Peps ploeg een gaatje, pas in minuut zeventig. Atlético schoot zelf één keer op doel - al slaapt Diego Simeone doorgaans geen nacht minder om.

Tamme eerste helft

Toch was woensdagavond direct zichtbaar dat Atlético verder van het eigen doel af wilde spelen en City iets eerder onder druk wilde zetten. Vol druk was het ook weer niet, wetende dat City wel raad weet met de ruimte die dan zou ontstaan. Ook City ging niet vol op de aanval.

Daardoor was het eerste halfuur wat tam, zonder spektakel. City was het dichtst bij een doelpunt. John Stones kopte net over en Ilkay Gündogan schoot van zo'n zeven meter op de paal. Ook in de flipperkast die erna ontstond, ging de bal er niet in.

Atlético schuwde, op zijn Simeone's, de duels niet: Felipe sprong Foden hard in de rug en tegen het hoofd. De Brit, die dit keer in de basis begon in plaats van Gabriel Jesus, werd minutenlang behandeld op het veld maar kon - met geïmproviseerde tulband - gewoon verder.

Foden krijgt verband om het hoofd na een beuk van Felipe

Richting de rust voerde City het baltempo iets op, maar grote kansen leverde dat niet op. Atlético, dat een rookgordijn van hard werken en fel duelleren optrok voor het gebrek aan voetballend vermogen, deed dapper zijn best, maar verder dan een ongevaarlijk afstandsschot van Geoffrey Kondogbia kwam het niet.

Snelle Madrileense druk

Na rust moest Atlético wel meer komen. En dat deden de Spanjaarden met lef. City afjagend en in balbezit snel de aanval zoekend, voortgestuwd door het afgeladen Wanda Metropolitano. Joao Felix werd meerdere keren bediend met scherpe voorzetten, maar kwam niet tot een echte doelpoging. Antoine Griezmann even later wel, zijn schot landde net naast.

Atlético liet plots zien hoe het óók kan spelen, het verschil met een week geleden was groot. Al ging lang niet alles goed, de wil om te scoren en te winnen, was duidelijk aanwezig. Atlético's aanvalsdrift oogde gevaarlijker dan het daadwerkelijk was. Twee schoten van Rodrigo De Paul (niet tussen de palen) stichtten nog het meeste gevaar.

Manchester City - waar Nathan Aké nog twintig minuten meedeed - kreeg in de tweede helft vrijwel niets meer voor elkaar. Atlético ging door met aanvallen, wat mettertijd steeds meer ging lijken op een wanhoopsoffensief. Simeone begon meer en meer te gebaren langs de zijlijn en bracht Luis Suarez in voor de laatste tien minuten.

  • Reuters
    Savic heeft het aan de stok met Sterling
  • Reuters
    Simeone mengt zich tussen de City-spelers
  • Reuters
    Zinchenko verdedigt Foden nadat Savic hem over de zijlijn probeerde te sleuren

De grootste mogelijkheid op de 1-0 was er toen invaller Ángel Correa de bal klaarlegde voor de instormende Matheus Cunha, maar zijn schot werd geblokt door Stones.

Kort daarna sloeg de vlam volledig in de pan toen Foden een veeg kreeg van Felipe. Vervolgens ontstond er een groot opstootje waar staf en reservespelers van beide ploegen zich geroepen voelden mee te bemoeien. Veel geduw en getrek verder werd Felipe van het veld gestuurd. De frustraties liepen hoog op. Allemaal in het voordeel van City, want het kostte veel tijd. Zelfs Simeone stond nu zijn spelers tot rust te manen.

De laatste stuiptrekking van Atlético was een open schotkans voor Correa in de allerlaatste seconden, maar City-doelman Ederson werkte de bal met zijn benen weg en hield het op 0-0. De spelers van Atlético kregen voor hun vechtlust een staande ovatie bij hun ereronde door het stadion. Manchester City gaat naar de halve finale, en ziet daar Real Madrid.

Nieuw opstootje

De gemoederen bedaarden na het laatste fluitsignaal overigens niet. In de spelerstunnel kwam het opnieuw tot een opstootje tussen spelers van de twee teams.

Hoofdrollen daarbij waren voor Jack Grealish (Manchester City) en Stefan Savic (Atlético Madrid).

Uiteindelijk kwamen er zelfs een paar agenten aan te pas om de kemphanen uit elkaar te houden. Na afloop wilden Guardiola en Simeone niet concreet antwoorden op vragen over het incident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl