NOS Wielrennen

Wielertalent Arensman maakt bergop indruk in de Alpen, maar Bilbao wint en is leider

Pello Bilbao heeft de tweede etappe in de Ronde van de Alpen gewonnen. De Bask van Bahrain Victorious was na 154 kilometer van San Martino di Castrozza naar Lana, met onderweg drie stevige Dolomietenreuzen, de sterkste van een groep van zeventien.

Romain Bardet (DSM), gisteren nog derde, eindigde nu als tweede. Atilla Valter (Groupama-FDJ) werd derde.

Thymen Arensman reed de hele dag in de aanval, werd pas in de slotfase ingelopen, maar handhaafde zich wel in de top van het klassement.

Grootste Nederlandse rondetalent

De 22-jarige Arensman geldt misschien wel als Nederlands grootste talent voor de grote rondes. Die status verdiende de Betuwenaar al in de Ronde van de Toekomst van 2018, waarin hij alleen tweevoudig Tour de France-winnaar Tadej Pogacar voor zich moest dulden in het eindklassement.

In de Vuelta van 2020 stak hij voor het eerst zijn neus aan het venster bij de profs door in twee pittige etappes (overigens beide gewonnen door Tim Wellens) mee te gaan in de beslissende vlucht.

Vorig jaar bevestigde hij bovendien zijn talent als tijdrijder met de derde plaats in de slotrit van de Vuelta en dit seizoen maakte hij indruk door zesde te worden in het eindklassement van Tirreno-Adriatico.

In de Ronde van de Alpen heeft Arensman niet veel aan zijn tijdrittraining. In de vijfdaagse rittenkoers door de Italiaanse Dolomieten en de Oostenrijkse Alpen is geen tijdrit opgenomen, maar moet wel elke dag geklommen worden.

Op de monsterlijk lange Passo Rolle (21,2 kilometer à 5,8 procent) sloop Arensman mee in een kopgroep van elf met grote namen als Miguel Ángel López (Astana), Pavel Sivakov (Ineos), Michael Storer (Groupama) en de pas 19-jarige Cian Uijtdebroeks (Bora).

De elf reden een voorsprong van ruim drie minuten bijeen, waarvan aan de voet van de Passo della Mendola (16 kilometer à 6,5 procent) nog 2.24 over was. In die klim bleek Superman López niet sterk genoeg om met de voorsten mee te gaan en zo bleven vier man over: Hermann Pernsteiner, Storer, Sivakov én Arensman.

Arensman en co begonnen met 1.30 voorsprong op het tot een man of twintig gereduceerde peloton aan de laatste klim van de dag, de Passo Pallade. Opvallend genoeg waren het de mannen van Bahrain - de ploeg van koploper Pernsteiner - die het tempo opvoerden in dat peloton in dienst van kopman Pello Bilbao.

Pernsteiner liet zich dan ook uitzakken om zijn kopman te helpen, maar ook met hulp van de kleine Oostenrijker kwamen de achtervolgers amper dichterbij.

Arensman buigt het hoofd

Voor Arensman zag het er goed uit tot Sivakov een splijtende demarrage plaatste. Storer - die een rampzalig seizoen van Team DSM vorig jaar nog kleur gaf met twee ritzeges en de bergtrui in de Vuelta, om vervolgens te verkassen naar Groupama - vocht zich terug in het wiel van de Russische Fransman.

Arensman moest het hoofd buigen.

Thymen Arensman met Pavel Sivakov en Michael Storer in de aanval in de Ronde van de Alpen.

De laatste 25 kilometer ging bergaf en dat was niet in het voordeel van de koplopers. Binnen tien kilometer leken Arensman en ook Storer en Sivakov ingerekend door het peloton, waar klassementsleider Geoffrey Bouchard (AG2R) in de afdaling moest lossen.

In finishplaats Lana werd de sprint aangetrokken voor Bilbao en die maakte het gedecideerd af.

Bilbao nam ook de leiderstrui over van Geoffrey Bouchard (AG2R). De 30-jarige Fransman boekte maandag in de eerste etappe zijn eerste profzege. Arensman is elfde op 16 seconden van de leider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl