NOS Wielrennen

Wellens is Woods, Van Baarle en Arensman te slim af en pakt tweede ritzege

Wellens verschalkt Woods op steile slotklim en pakt tweede zege deze Vuelta

Tim Wellens heeft de veertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Hij was in een bloedstollende finale de snelste van een kopgroep van zes, onder wie Dylan van Baarle en Thymen Arensman.

"Onderweg dacht ik dat Van Baarle de beste benen had", aldus Wellens, die ook al de vijfde etappe op zijn naam had geschreven. "En ik had wat schrik van de sprint van Woods. Maar ik wist dat ik als eerst bij de laatste binnenbocht moest zijn en dat lukte."

Vijf minuten na de kopgroep probeerde Dan Martin op het slotklimmetje nog wat seconden te winnen in het klassement, maar de eersten in het klassement hielden elkaar in het oog. De rode trui van Primoz Roglic kwam dan ook niet in gevaar.

Iedereen wil in de vlucht

De veertiende etappe van Lugo naar Ourense was een rit waarin het voortdurend op en af ging in het binnenland van Galicië. Een typische rit waarin de aanval beloond zou kunnen worden. En dus wilde iedereen met goede benen in de kopgroep zitten.

Bij de talloze schermutselingen in de openingsfase trokken zelfs Wout Poels (zesde in het klassement) en Felix Großschartner (zevende) de stoute schoenen aan, maar dat stonden de ploegen van de klassementsmannen uiteraard niet toe.

De kopgroep in de veertiende Vuelta-etappe met o.a. Dylan van Baarle en Thymen Arensman

Uiteindelijk kreeg een ijzersterke kopgroep van zeven de zegen. Daarin de twee Nederlanders Thymen Arensman (Sunweb) en Dylan van Baarle (Ineos), Zdenek Stybar (Deceuninck-QuickStep), Pierre-Luc Périchon (Cofidis) en drie renners die al een etappe in deze Vuelta op zak hadden: Marc Soler (Movistar), Michael Woods (EF Education) en Tim Wellens (Lotto-Soudal).

De zeven werkten eendrachtig samen en sprokkelden iets meer dan vijf minuten bij elkaar. De Franse formatie Total-Direct Énergie, de ploeg van Niki Terpstra en Pim Ligthart, brachten de marge met nog 30 kilometer te gaan met man en macht terug naar twee minuten. Maar toen was de pijp leeg en liepen de koplopers weer gestaag weg.

Op de Alto de Abelaira, de laatste van drie beklimmingen van derde categorie, stak Woods als eerste de lont in het kruitvat. Ook Soler probeerde te demarreren, maar Arensman, Van Baarle, Stybar en Wellens lieten zich niet zomaar afschudden. Voor Périchon ging het wel te snel.

In de afdaling slopen Soler en Stybar op kousenvoeten weg en alleen Wellens wist de oversteek nog te maken. Arensman, Van Baarle en Woods gaven niet op en wisten vlak voor het slotklimmetje weer aansluiting te vinden.

Op die klim versnelde Wellens. Hij kreeg Woods mee in zijn wiel, maar de Belg ging slim als eerste door de laatste scherpe bocht en pakte zo zijn tweede ritzege deze Vuelta. Van Baarle werd vierde, Arensman zesde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl