Jepchirchir en Chebet, de winnaars van de marathon van Boston
NOS Sport

Keniaans feestje bij marathon van Boston: Jepchirchir en Chebet het snelste

De marathon van Boston was maandag een volledig Keniaans feestje. De 126ste editie werd bij de mannen gewonnen door Evans Chebet, bij de vrouwen was Peres Jepchirchir de snelste.

De 33-jarige Chebet liep halverwege de race weg uit een grote groep, samen met de Tanzaniaan Gabriel Geay, die zich gewonnen moest geven toen Chebet nog eens versnelde. Geay liep nog een medaille mis, want in de finale passeerden de Kenianen Laurence Cherono en Benson Kipruto - de winnaar van de laatste editie - hem nog.

Chebet gaat door het lint in de marathon van Boston

Cherono en Kipruto hadden op drie kilometer van de finish een achterstand van 0.18 op Chebet. Ze liepen even iets in op de koploper, maar die bleef met 2.06.51 Cherono 30 seconden en Kipruto 36 seconden voor. Geay werd uiteindelijke vierde op 1.02.

De overwinning in Boston is de vierde marathonwinst voor Chebet - na Valencia (2020), Ōtsu (2020) en Buenos Aires (2019) - en zijn eerste goud in een van de grootste marathonwedstrijden ter wereld. De marathon van Boston behoort samen die van Tokio, Londen, Berlijn Chicago en New York tot de grootst ter wereld.

Jepchirchir wint in de sprint

Bij de vrouwen slaagde Jepchirchir, de regerend olympisch kampioene op de marathon, er in een razendspannende sprint pas op het laatste stuk in de Ethiopische Ababel Yeshaneh achter zich te laten.

Peres Jepchirchir komt over de finish in Boston

Jepchirchir en Yeshaneh liepen vrijwel de gehele race schouder aan schouder. Op 1.500 meter van de finish begonnen ze te sprinten, waarna ze liefst acht keer van positie wisselden.

Jepchirchir bleek nog het meest in de tank te hebben: ze nam de koppositie weer over met nog 350 meter te gaan en stond die niet meer af. Jepchirchir finishte met 2.21.01 vier tellen voor Yeshaneh. De Keniaanse Mary Ngugi gaf 0.31 toe en veroverde brons.

Patriots Day

Voor het eerst sinds 2019 was de marathon van Boston weer - volgens traditie - op Patriots Day. Door de coronapandemie werd de editie in 2020 geschrapt en in 2021 verschoven naar oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl