NOS Sport

Nageeye wint als eerste Nederlandse man marathon Rotterdam: 'Leek wel vliegtuig'

Abdi Nageeye heeft de 41ste editie van de marathon van Rotterdam gewonnen. Hij is de eerste Nederlandse winnaar in de Maasstad en finishte in een tijd van 2.04.55.

Nageeye versloeg in de laatste meters de Ethiopiër Leul Gebreselassie in een rechtstreeks duel. Hij verbeterde tevens zijn eigen nationaal record, dat sinds Rotterdam 2019 op 2.06.17 stond.

Abdi Nageeye wint als eerste Nederlandse man de Rotterdamse marathon

Bij de vrouwen werd Nienke Brinkman sensationeel tweede. Ook zij wist het nationaal record te verbeteren, door in 2.22.51 te finishen.

Abdi en Abdi

Het succesverhaal van Nageeye is gekoppeld aan het succes van de Belg Bashir Abdi. De nummers twee en drie van de Olympische Spelen van Tokio zijn tegenpolen die elkaar aantrekken en versterken. De Nederlander is de man die veertig kilometer lang het geduld kan opbrengen om in de laatste kilometers te rekenen op zijn eindschot.

De in Gent woonachtige Abdi is de loper die afkomstig is uit de baanatletiek en als voormalig specialist op de 1.5.00 meter aanvallend is ingesteld. Het hard maken van de wedstrijd is zijn wapen.

Ook in Rotterdam bleken de twee in een cruciale fase van de marathon elkaar weer tot dienst. Anders dan Nageeye kende Abdi een moeizame aanloop naar 'Rotterdam', de marathon waarin hij medio oktober 2021 het Europese record op 2.03.36 bepaalde.

Abdi Nageeye en Bashir Abdi na de finish

Twee hamstringblessures verstoorden de aanloop naar zijn geliefde wedstrijd. "Was het geen Rotterdam geweest, dan hadden we deze marathon niet gelopen", verklaarde Gary Lough, de coach van zowel Nageeye als Abdi.

De echtgenoot van marathonlegende Paula Radcliff gaf evenwel zijn zegen en daarmee hielp hij zijn andere pupil aan een overwinning met eeuwigheidswaarde. Net als tijdens de in Sapporo gelopen olympische marathon van Tokio 2020 stuwden beide vrienden elkaar naar ongekende hoogten.

Rechtstreeks duel om de winst

Ditmaal was het Abdi die, in het zicht van de 40 kilometer, met een armgebaar Nageeye maande aan te sluiten bij de twee andere koplopers, de Keniaan Kiprop Kipyego en de Ethiopiër Leul Gebreselassie. Bij Abdi was op dat moment het moment aangebroken om de witte vlag te hijsen, ten teken van overgave.

Nageeye restte weinig dan in de laatste kilometer het bordje van de twee Afrikanen leeg te eten. Hij verschool zich zo lang mogelijk achter de ruggen van zijn medekoplopers en sloeg op de Coolsingel in een rechtstreeks duel met Gebreselassie toe.

"Misschien was het onsportief om geen moment initiatief te nemen", keek de opvallend montere Nageeye terug op zijn tactiek. "Maar ik was niet de man die hier iets hoefde te bewijzen."

Wachten, wachten, wachten en op het beslissende moment toeslaan. Het is nu eenmaal het handelsmerk van de Nederlander. Voor de eerste maal wierp het de vruchten af op een marathon.

Het antwoord op de vraag hoe hij het hoofd zo lang koel had kunnen houden, moest hij schuldig blijven. Hij had voornamelijk op de automatische piloot gelopen. "Ik leek wel een vliegtuig."

In de slotfase had hij slechts oog voor zijn vriend Abdi, die hem in het Nederlands van aanwijzingen voorzag om de twee andere lopers in de kopgroep zand in de ogen te strooien. Waar mogelijk nam de Belg het initiatief, om het tempo niet te laten zakken. "We hadden echt het idee dat die andere twee ons aan het testen waren", zei Nageeye.

Ook oud-voetballer Arjen Robben deed mee in Rotterdam.

Robben afgepeigerd na marathon Rotterdam: 'Wennemars is heel lief bij mij gebleven'

Met een majestueuze sprint rondde Nageeye het ploegenspel vakkundig af. Het voelde voor Abdi bijna als hij, zoals in de voorgaande uitgave het geval was, zelf als eerste onder de finishboog door kwam.

De marathon is niet langer het exclusieve domein van Kenianen en Ethiopiërs, zo riep hij lachend. "Voortaan doen de Lage Landen ook mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl