Michel Butter na zijn finish tijdens de CPC Loop in Den Haag in 2020.
NOS Sport

Langeafstandsloper Butter neemt nu echt afscheid als topsporter

Michel Butter stopt nu echt als topsporter, zo maakte de 36-jarige atleet vandaag bekend. In 2020 kondigde Butter zijn algehele afscheid als atleet aan, maar daar kwam hij vorig jaar van terug.

De meervoudig Nederlands kampioen op de weg, de baan en de cross én in 2012 de derde Nederlander ooit die onder de 2 uur en 10 minuten dook op de marathon, kwam in 2020 tot de conclusie dat 'zijn niveau niet langer aansloot bij zijn ambitie'. Die ambitie lag bij het halen van de Olympische Spelen in Tokio.

Een jaar later keerde hij terug van zijn schreden. Butter vond een nieuwe impuls met mountainbiken door de duinen bij Castricum en daarmee steeg ook zijn loopniveau. "Die trainingen gingen zo goed, dat ik mezelf afvroeg: waarom eigenlijk niet?", zei Butter daar destijds over.

Acht seconden

Op de marathon van Enschede behaalde hij zijn doel door met een tijd van 2.10.30 ruim een minuut onder de olympische limiet te duiken. Voor de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro kwam de renner op dramatische wijze nog acht tellen te kort om een ticket veilig te stellen.

Drama voor Butter, loopt Spelen van 2016 op 8 seconden mis

In tegenstelling tot dat jaar voldeden voor Tokio nog vijf lopers aan de limiet. De Atletiekunie besloot uiteindelijk om Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Bart van Nunen aan te wijzen voor een startplek. Butter werd reserve, maar hoefde niet naar de Japanse hoofdstad af te reizen.

Butter heeft de marathon van New York in 2017 altijd als een van zijn hoogtepunten beschouwd. Samen met de Belg Koen Naert liep hij na 28 kilometer op kop tijdens het passeren van Queensboro Bridge en het aankomen op First Avenue. "In de meest prestigieuze marathon ter wereld liep ik gewoon op kop! En deed ik volop mee in de finale. En werd ik zesde, niet zo ver van het podium", was hij destijds opgetogen.

De marathon van Amsterdam afgelopen oktober was zijn laatste marathon. Daar wist hij uiteindelijk de finish niet te halen.

Persoonlijke records Butter

Persoonlijke records op de weg
10 kilometer 28.48 2008, Schoorl
10 Engelse mijlen 48.47 2007, Zaandam
Halve marathon 1:02.25 2013, Den Haag
Marathon 2:09.58 2012, Amsterdam
Butter op zijn verjaardag zesde in marathon New York

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl