Kind ondergaat een coronatest in Shanghai
NOS NieuwsAangepast

Drie coronadoden in Shanghai, einde lockdown nog niet in zicht

China heeft voor het eerst sinds de start van de lockdown in Shanghai gemeld dat daar mensen aan corona zijn overleden. Het gaat om drie slachtoffers tussen 89 en 91 jaar oud die niet waren gevaccineerd.

Shanghai zit al weken in lockdown en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. "Als er een geval is in een buurt, dan wordt de lockdown nog eens met twee weken verlengd", zegt correspondent Sjoerd den Daas. "Voor sommige wijken gaan we nu de vierde week in, andere gaan de zesde of zevende week in. Daar zaten de bewoners al voor die grote lockdown vast in huis."

Oudere Chinezen niet gevaccineerd

De coronacijfers in de stad vlakken nu wat af, zegt Den Daas. En de meeste gevallen worden geconstateerd in zogenoemde quarantainekampen. "Wat mensen nu op sociale media zeggen is dat ze niet meer naar buiten gaan voor een covid-test, want dat is de enige plek waar ze nog besmet zouden kunnen raken."

Dit zijn beelden uit die quarantainekampen:

Mensen met corona opgepropt in quarantainecentrum in Shanghai

Een andere, minder strenge aanpak van de coronapandemie in China verwacht Den Daas op korte termijn niet. "De belangrijkste reden hiervoor is dat met name oudere Chinezen niet of niet voldoende gevaccineerd zijn. Zo heeft van de 60-plussers maar 62 procent twee prikken en 38 procent een booster gehad. Zolang dit niet verandert, blijft het lockdownbeleid hetzelfde, inclusief de covid-kampen. Men blijft bang dat de zorg een toename aan patiënten niet aan zal kunnen."

Volgens Den Daas zwakt de economische groei in China het eerste kwartaal wat af. "Met name in maart, toen er meer steden in lockdown gingen, is de consumptie gekrompen. Ook de werkloosheid ligt met 5,8 procent hoger dan de autoriteiten zouden willen. Dat cijfer hebben we sinds de eerste uitbraak van Wuhan niet meer gezien. Maar de echte pijn moet nog komen, want de grote lockdown van Shanghai begon pas in april en zie je dus nog niet terug in deze cijfers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl