NOS Nieuws

Positief getesten Shanghai opgepropt in druk quarantainecentrum

Inwoners van de Chinese stad Shanghai worden na een positieve coronatest in overvolle quarantainecentra ondergebracht. Dat is te zien op een video die is gepubliceerd door persbureau Reuters. De miljoenenstad zit sinds eind maart volledig op slot vanwege de oplopende besmettingen.

"Dit centrum is zo druk dat iedereen minder dan een meter van elkaar verwijderd is", zegt de 60-jarige vrouw die de video maakte. In het centrum waar zij naartoe werd gebracht, liggen volgens haar meer dan 200 besmette mensen in een kleine ruimte. Er zouden ook jonge kinderen in de centra zitten. Al die mensen delen vier toiletten en er zijn geen douches.

De besmette inwoners liggen op veldbedjes, die dicht bij elkaar staan:

Mensen met corona opgepropt in quarantainecentrum in Shanghai

De Chinese regering plaatst alle inwoners die positief getest worden in quarantainecentra, als onderdeel van het zerocovidbeleid. Daarmee probeert China het hoofd te bieden aan corona. De autoriteiten zeggen dat er nu zo'n zestig plekken zijn waar besmette mensen in quarantaine worden geplaatst. Het gaat onder meer om scholen, flatgebouwen en expositiehallen. De grootste kan tot 50.000 mensen herbergen.

De staatsmedia tonen beelden van ziekenhuizen met patiënten die met slechts met een of twee anderen op een kamer liggen. In de quarantainecentra in de expositiehallen is de situatie anders: mensen liggen daar zij aan zij, soms met duizenden anderen. De lichten blijven 24 uur per dag aan, er zijn geen douches en er is geen privacy.

De omstandigheden in de verschillende quarantainecentra zouden uiteenlopen. De 60-jarige vrouw die de video maakte, zei dat ze eerder in een hotel verbleef. Daar was het volgens haar beter geregeld.

Op meerdere quarantainecentra is kritiek van mensen die er verplicht zaten. De regering heeft nog niet gereageerd op die kritiek. Ook vertelt de regering niets over hoeveel mensen in de quarantainecentra zitten, maar sinds maart heeft de stad meer dan 280.000 besmettingen geregistreerd. Om uit quarantaine te komen moeten besmette mensen twee keer negatief testen met een PCR-test.

Honger

De lockdown begint ook zijn tol te eisen van de inwoners die niet besmet zijn. Vanwege het strenge Chinese beleid mogen ze niet naar buiten, ook niet voor boodschappen. Inwoners van de miljoenenstad zeggen dat ze kampen met een tekort aan voedsel en medicijnen.

Deze week zeiden de Chinese autoriteiten dat de lockdown stap voor stap wordt opgeheven, maar daar merken de meeste inwoners nog weinig van.

De straten van Shanghai zijn sinds de lockdown leeg:

Zo ziet de lockdown eruit in Shanghai

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl