Medisch personeel trekt na een bezoek de beschermende kleding uit
NOS Nieuws

Shanghai nu helemaal in coronalockdown, onvrede groeit

De Chinese miljoenenstad Shanghai heeft de coronalockdown voor onbepaalde tijd verlengd en uitgebreid naar alle delen van de stad.

Het coronabeleid van Shanghai was tot nu toe een stuk minder streng dan bijvoorbeeld in Peking. Autoriteiten sloten eerder hooguit een gebouw of een wijk af. Zo leek het ook deze keer te gaan. Eind maart nam het aantal nieuwe coronabesmettingen in de stad toe en besloten de autoriteiten om bepaalde wijken in lockdown te plaatsen. Ook werden alle 26 miljoen inwoners getest op het coronavirus.

Gisteren werden 13.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. In vergelijking met Nederland is dat aantal vrij laag, maar voor China, waar een zero-covidbeleid geldt, was dat het signaal om de hele stad op slot te doen.

Grootste medische operatie sinds Wuhan

Mensen die besmet zijn moeten naar een quarantainecentrum totdat ze weer virusvrij zijn. Mensen die ook ziek zijn, naar het ziekenhuis. De kritiek op dit beleid begint toe te nemen. Die quarantainecentra, in bijvoorbeeld sportscholen en treinstations, zitten vaak overvol. Kinderen en ouders worden van elkaar gescheiden en ook worden mensen met en zonder symptomen soms bij elkaar in een ruimte geplaatst.

Toch is er bij de regering geen teken van aarzeling te bespeuren over de aanpak. "De preventie en bestrijding van de epidemie in Shanghai bevindt zich in de moeilijkste en meest kritieke fase", zegt Wu Qianyu, van de gemeentelijke gezondheidscommissie. "We moeten ons zonder aarzelen aan het algemene beleid houden."

China heeft zo'n 38.000 zorgmedewerkers uit andere delen van het land naar Shanghai gestuurd om daar bij te springen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl