Gezondheidsmedewerker loopt door de verlaten straten van Shanghai
NOS Nieuws

Nood onder inwoners Shanghai groeit door wekenlange lockdown

Honger, protesten en dode dieren: de lockdown in Shanghai eist van veel mensen een tol. De miljoenenstad zit sinds eind maart op slot vanwege de oplopende coronabesmettingen. De Chinese overheid hanteert een streng beleid, waardoor de inwoners niet naar buiten mogen, ook niet voor boodschappen.

Op sociale media zijn verschillende vormen van protest te zien: iemand plaatst een lege koelkast op het balkon, inwoners schreeuwen noodkreten vanuit flatgebouwen en tientallen mensen plunderen een supermarkt.

Dat de situatie steeds schrijnender wordt, blijkt ook uit het advies van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Niet-essentiële medewerkers van het Amerikaanse consulaat wordt gevraagd de stad te verlaten.

Deze week zeiden de Chinese autoriteiten dat de lockdown stap voor stap wordt opgeheven, maar daar merken de meeste inwoners nog weinig van. 6,6 miljoen van de 25 miljoen inwoners mochten gisteren weer naar buiten, maar dat beperkte zich tot hun eigen wijk. Ook lijken sommige wooncomplexen hun bewoners nog steeds binnen te houden, schrijft persbureau AP.

Inwoners van de miljoenenstad zeggen dat ze kampen met een tekort aan voedsel en medicijnen. Voorafgaand aan de lockdown kondigde de regering aan dat het ongeveer vijf dagen zou duren, dus de inwoners hebben voor die periode eten ingeslagen. Dat de lockdown nu veel langer duurt, hadden ze niet voorzien.

Beelden van eten in magazijnen dat wordt weggegooid hebben geleid tot woede. Mensen kunnen wel voedselpakketten bestellen of wachten tot er voedselpakketten door de overheid worden uitgedeeld, maar lang niet iedereen ontvangt een pakket. De Britse krant Financial Times geeft een voorbeeld van een inwoner die slechts één pakket kreeg in de afgelopen twintig dagen.

Afgelopen week werden meer gezondheidswerkers en militairen naar Shanghai gestuurd om te helpen met testen en mensen in quarantaine te plaatsen. Militairen worden ingezet om relschoppers in het gareel te houden.

Mensen schreeuwen uit flatgebouwen:

Groeiende onrust in Shanghai door strenge lockdown

Door de strenge regels mogen in veel wijken huisdieren niet worden uitgelaten. Sommige eigenaren laten hun huisdieren uit op het balkon.

Andere huisdieren worden op straat gezet. Huisdiereigenaren die verplicht in een quarantaineziekenhuis zitten, hopen dat hun dieren op straat overleven. Buitenlandse media, onder meer CNN, berichten over video's van honden die op straat worden doodgeslagen. De huisdieren worden door de autoriteiten gevangen en geruimd, onder meer uit vrees dat ze corona overdragen.

In de stad zijn honderd geïmproviseerde ziekenhuizen gebouwd waar besmette mensen verplicht in quarantaine zitten. In die gebouwen zijn 160.000 bedden beschikbaar gesteld.

Economische gevolgen

De lockdown heeft naast maatschappelijke ook grote economische gevolgen. De haven van Shanghai, een van de grootste havens ter wereld en van groot belang voor de doorvoer van goederen, zit op slot. Voor de kust wachten honderden vrachtschepen met goederen als graan en ijzererts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl