Érick Gutiérrez, Joey Veerman en Eran Zahavi
NOS Voetbal

PSV verrast Ajax met twee goals vlak na rust en wint KNVB-beker

PSV heeft ten koste van Ajax de KNVB-beker veroverd. De spectaculaire finale in de Rotterdamse Kuip kende kerende kansen, drie afgekeurde doelpunten en talloze hoogstandjes. De Eindhovenaren trokken met 2-1 aan het langste eind.

Waar PSV snel moest zien te herstellen van de zure uitschakeling in de Conference League, moest Ajax in de week richting de bekerfinale de rust zien te bewaren. Met rumoer rondom keeper André Onana en geruchten rond een vertrek van Erik ten Hag naar Manchester United was dat niet eenvoudig.

Het probleem met Onana werd opgelost door hem buiten de selectie te laten, al kampte de Kameroener volgens de officiële lezing met een liesblessure. Daarom stond de 39-jarige Maarten Stekelenburg, net terug van een slepende liesblessure, onder de lat.

Gravenberch breekt de ban

Al vroeg in de wedstrijd werd Stekelenburg getest. Cody Gakpo vuurde het eerste schot op doel af, recht in de handen van de Ajax-doelman. Even later zag Stekelenburg er niet goed uit toen een inzet van Eran Zahavi via hem in het doel verdween. Tot zijn opluchting werd de goal vanwege buitenspel afgekeurd.

Toen Dusan Tadic gewillig ging liggen na licht contact met Joey Veerman riep Ajax om een strafschop, maar scheidsrechter Danny Makkelie en de VAR zagen er geen overtreding in.

De Amsterdammers konden even later toch juichen toen Ryan Gravenberch na een combinatie met Davy Klaassen de bal met binnenkant voet fraai in de verre hoek schoot (0-1).

Ryan Gravenberch schiet de 1-0 binnen tegen PSV

Ajax probeerde het duel nog voor rust te beslissen. Brian Brobbey, die in de spits de voorkeur had gekregen boven Sébastien Haller, was een keer dichtbij en Noussair Mazraoui schoot op slag van rust binnen. Voor de tweede keer gooide de VAR echter roet in het eten, omdat Tadic even ervoor buitenspel stond (en balverlies leed) werd de goal afgekeurd.

Ommekeer vijf minuten na rust

Tot opluchting van PSV was de ruststand daarmee 1-0. Terug uit de kleedkamer kenden de Eindhovenaren een geweldige start van de tweede helft. Een vrije trap van Gakpo werd met het hoofd verlengd door Ibrahim Sangaré en bij de tweede paal binnengekopt door Érick Gutiérrez (1-1).

Even daarna ging het helemaal mis voor bekerhouder Ajax. Een pass door het midden van Lisandro Martínez werd met de borst onderschept door Gakpo, waarna de PSV-aanvoerder langs Edson Álvarez naar binnen dook en met rechts uithaalde. Stekelenburg stond erbij en keek ernaar en de bal verdween precies in de hoek van het doel (2-1).

  • Pro Shots
    Cody Gakpo wordt bejubeld na zijn goal
  • Pro Shots
    Érick Gutiérrez juicht na de gelijkmaker tegen Ajax

De comeback van PSV was daarmee compleet, maar het spektakel verre van voorbij in De Kuip. Klaassen leek Ajax na terugleggen van Brobbey op 2-2 te zetten, maar ook deze goal ging niet door. Brobbey stond buitenspel. Nog een keer was Ajax dicht bij de gelijkmaker. Tadic schoot op de binnenkant van de paal.

Afscheid met een prijs

Met invallers Perr Schuurs, Haller, Mohammed Kudus en de voor Ajax debuterende veelbesproken ex-PSV'er Mohamed Ihattaren zette Ajax aan voor een slotoffensief. Tegelijkertijd loerde PSV op de counter en hadden invallers Bruma en Yorbe Vertessen het derde doelpunt op hun schoen, maar die schoten respectievelijk naast en op de paal. De missers werden PSV niet fataal, doelman Yvon Mvogo hield zijn doel schoon.

PSV viert het winnen van de KNVB-beker

De KNVB-beker ging naar PSV, voor het eerst sinds 2012. Zo neemt PSV-coach Roger Schmidt in ieder geval afscheid met een prijs. Na de 4-0 zege in de Johan Cruijff Schaal is hij met PSV nu opnieuw Ajax de baas. Of het tot een afscheid komt en of dat een afscheid met een prijs wordt, moet voor collega-trainer Ten Hag nog blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl