PSV wint de Johan Cruijff Schaal
NOS Voetbal

Slagvaardig PSV legt Ajax over de knie in duel om Johan Cruijff Schaal

Onder het motto de eerste klap is een daalder waard heeft PSV het duel om de Johan Cruijff Schaal benut om rivaal Ajax het vernieuwde visitekaartje te overhandigen. De Eindhovenaren wonnen de seizoensouverture in de Johan Cruijff Arena met 4-0 en pakten zo hun eerste trofee in 1210 dagen.

Dat PSV al vroeg in het seizoen goed in z'n vel steekt, had de nummer twee van de afgelopen jaargang al laten zien in de drie wedstrijden in de voorronden van de Champions League. Galatasaray was twee keer verslagen en afgelopen dinsdag had het Deense Midtjylland ook niets in te brengen bij het elftal van Roger Schmidt, dat veel strijdbaarder en meer in balans oogt dan voor de zomer.

Bovendien herbergt de ploeg ook genoeg kwaliteit, zoals Noni Madueke al binnen twee minuten bewees. Het 19-jarige talent slingerde door de Ajax-defensie alsof er niemand stond en liet met een droge schuiver doelman Remko Pasveer, die de geblesseerde Maarten Stekelenburg verving, kansloos: 0-1.

Noni Madueke haalt uit voor de 0-1

Het antwoord van Ajax, dat in 2019 de vorige wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (de editie van 2020 kon door de coronacrisis geen doorgang vinden) met 2-0 had gewonnen van PSV, volgde snel. Alleen niet met een doelpunt. De van Feyenoord overgekomen Steven Berghuis kopte via doelman Joël Drommel tegen de lat.

Centimeters

En toen de bal wel in het doel verdween, lag de VAR dwars. Na een even fraaie als vlotte Ajax-combinatie rondde Sébastien Haller af met een intikker, maar aangever Dusan Tadic had enkele centimeters buitenspel gestaan.

Ajax hield het initiatief, maar slaagde er niet in de PSV-defensie nogmaals te verrassen. Dat gebeurde andersom wel. Mario Götze ontdeed zich in de 29ste minuut op het middenveld handig van twee Ajacieden, waarna hij Madueke aan het werk zette. De Engelse aanvaller met Nigeriaanse roots ging een combinatie aan met Eran Zahavi, snelde langs Lisandro Martínez en haalde genadeloos uit: 0-2.

Genadeloos

Genadeloos was ook de tackle van de Argentijnse Ajacied Nicolas Tagliafico op de Braziliaanse PSV-aanwinst Andre Ramalho. Scheidsrechter Björn Kuipers, die zijn afscheidswedstrijd floot, kon niet anders dan de rode kaart tevoorschijn halen.

Björn Kuipers

Na de pauze probeerde Ajax er met tien man nog wat van te maken en Noussair Mazraoui had na een klein uur ook een goede kans om de spanning weer een beetje terug te brengen, maar hij had te veel tijd nodig om tot een goed schot te komen. Even daarvoor had Madueke bij een indraaiende bal het vizier iets te hoog staan en kort erna redde Pasveer knap op een schuiver van PSV-aanvoerder Marco van Ginkel.

Dadendrang

Bij een volgende Eindhovense counter kreeg Madueke zicht op een hattrick, maar daar stak Pasveer een stokje voor met een knap reactie op het vlammende schot. Kort daarop haalde Schmidt het paradepaardje naar de kant.

De wissel betekende niet het einde van de dadendrang van PSV. Martínez verspeelde aan de zijlijn de bal aan invaller Yorbe Vertessen, die na een combinatie met Cody Gakpo het duel een kwartier voor tijd met een ferme uithaal op slot schoot.

Nadat Pasveer nog eens Van Ginkel van een treffer had gehouden, maakte kort voor tijd Götze met een schot in de bovenhoek de vernedering van de gastheren compleet.

Bekijk hieronder de reacties van Ajax-trainer Erik ten Hag, Ajax-speler Daley Blind en PSV-trainer Roger Schmidt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl