AFP, bewerking NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 17/4: bekerfinale PSV-Ajax • Paaszegen van paus

Goedemorgen! Het is Eerste Paasdag, dus worden er in het oosten traditioneel paasvuren aangestoken. In Vaticaanstad spreekt paus Franciscus de zegen Urbi et Orbi uit.

Eerst het weer: het is vandaag zonnig. De dag begint koud, uiteindelijk wordt het 16 tot 19 graden. De zuidoostenwind waait zwak of matig, kracht 2 tot 3.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is Eerste Paasdag. Paus Franciscus spreekt rond 12.00 uur op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad de traditionele zegen Urbi et Orbi uit.
  • In het oosten van het land worden vandaag ook de traditionele paasvuren weer aangestoken.
  • En het wordt een volle sportdag, met de bekerfinale van PSV tegen Ajax en de wielerklassieker Parijs-Roubaix.

Wat heb je gemist?

Het Russische ministerie van Defensie heeft Oekraïense troepen in Marioepol gewaarschuwd zich binnen enkele uren over te geven. Als de overgebleven troepen zich tussen 06.00 uur Moskouse tijd (05.00 uur Nederlandse tijd) en 13.00 uur Moskouse tijd overgeven, zullen hun levens gespaard blijven, bericht het Russische persbureau TASS.

Volgens de Russen zitten de troepen vast in de Azovstal-staalfabriek in de belegerde stad Marioepol. De situatie daar is volgens een hoge Russische legerfunctionaris "catastrofaal". Het gaat volgens Rusland niet alleen om Oekraïners, maar ook om buitenlanders die aan de zijde van Oekraïne meevechten. De Russische berichtgeving is niet onafhankelijk te verifiëren. Kiev heeft er nog niet op gereageerd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Duitsland gaan dit paasweekend duizenden mensen demonsteren voor vrede en tegen Duitse wapenleveringen aan Oekraïne. De zogeheten Ostermärsche waren tijdens de Koude Oorlog decennialang een traditie. Wouter Zwart ging kijken in Chemnitz:

'Niet Poetins oorlog is fout, maar oorlog in het algemeen'

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl