Dolle vreugde bij Feyenoord na de 2-1 van Cyriel Dessers

Feyenoord verslaat Slavia Praag en staat in halve finales Conference League

Feyenoord staat in de halve finales van de Conference League. De Rotterdammers wonnen in de kwartfinales in Tsjechië met 3-1 van Slavia Praag en dat was meer dan genoeg na de 3-3 van vorige week in De Kuip. Cyriel Dessers was met twee doelpunten de grote man aan de kant van Feyenoord.

Het is voor het eerst in twintig jaar dat Feyenoord in een halve finale van een Europees toernooi staat. In de halve finales is Olympique Marseille de tegenstander. De Fransen waren over twee duels te sterk voor PAOK Saloniki.

Het was alweer de vierde keer dit seizoen dat Feyenoord en Slavia tegenover elkaar stonden. In de groepsfase won Feyenoord thuis met 2-1 en maakte Dessers in Praag in blessuretijd de 2-2. Na het gelijkspel van vorige week in De Kuip trok Feyenoord donderdagavond aan het langste eind.

Feyenoord kende een droomstart in Praag dankzij Dessers, die van trainer Arne Slot de voorkeur had gekregen boven Bryan Linssen. Die keuze betaalde zich binnen twee minuten uit: na gestuntel in de Tsjechische defensie kon Dessers alleen op het doel afstormen en hij rondde beheerst af voor de 1-0.

Kort voor die snelle goal had Slavia al een behoorlijke kans gehad - doelman Ofir Marciano bracht redding - en ook na dat doelpunt zaten de felle Tsjechen erbovenop.

Cadeautje Kökcü

Binnen het kwartier was de gelijkmaker dan ook een feit, dankzij een cadeautje van Orkun Kökçü. De Feyenoord-middenvelder speelde de bal veel en veel te zacht terug op keeper Marciano en Ibrahim Traoré - vorige week in blessuretijd met zijn 3-3 al de plaaggeest - kon profiteren en simpel de 1-1 binnenschieten.

Orkun Kökçü (l) baalt na zijn fout

Na het flitsende eerste kwartier ging het tempo in Praag wat omlaag en viel vooral op hoe slordig Feyenoord speelde. Zo kreeg Slavia na een klein half uur nog een beste kans na onnodig balverlies, maar de poging van Peter Olayinka ging net naast.

Op slag van rust waren er ineens toch nog twee kansen voor Feyenoord. Dessers draaide mooi weg van twee verdedigers, maar stuitte op doelman Alex Mandous. Uit de daaropvolgende corner kreeg Reiss Nelson nog een vrije schietkans, maar zijn inzet leek nergens naar.

Opnieuw een cadeautje

In de tweede helft was het niveau opnieuw niet hoog, maar de amusementswaarde wel. Feyenoord kende na tien minuten een fikse tegenvaller toen aanvoerder Jens Toornstra door zijn enkel ging en moest worden vervangen door Patrik Walemark. Maar vier minuten later was het feest voor de Rotterdammers toen er opnieuw een cadeautje werd uitgedeeld.

Slavia-doelman Mandous ging ongenadig in de fout en leverde de bal pardoes in bij Dessers, die het hoofd koel hield en het buitenkansje benutte: 2-1.

Luis Sinisterra onderweg naar de 3-1 voor Feyenoord

De Tsjechen gingen op zoek naar de gelijkmaker, maar wisten niet heel veel gevaar te stichten. Dat lukte Feyenoord aan de andere kant wel: invaller Jorrit Hendrix bediende Luis Sinisterra en de Colombiaan schoof twaalf minuten voor tijd bekwaam de 3-1 binnen.

Daarna kwamen de Rotterdammers niet meer in de problemen en kreeg Dessers nog een grote kans op een hattrick, maar stuitte op keeper Mandous. In blessuretijd ging ook Kökçü nog alleen op de keeper af, maar hij werd neergehaald door Taras Katsjaraba. Het leverde de Oekraïener ook nog eens een rode kaart op.

Bekijk hier de reactie van Cyriel Dessers, Arne Slot en Tyrell Malacia na afloop van de wedstrijd: