NOS NieuwsAangepast

Ruim 5200 mensen stellen Belastingdienst in gebreke vanwege toeslagenaffaire

Ruim 5200 mensen hebben de Belastingdienst in gebreke gesteld, omdat de uitvoering van de compensatieregeling in de kinderopvangtoeslagenaffaire volgens hen te langzaam gaat. Van de 53.000 ouders die zich gemeld hebben bij de dienst, hebben er 5600 nog geen eerste beoordeling gehad. Dat staat in de tiende voortgangsrapportage van het ministerie van Financiën.

De daarbij horende dwangsom is een paar tientjes per dag en kan oplopen tot maximaal 1442 euro. Ouders moeten daarvoor wel eerst de Uitvoeringsinstantie Herstel Toeslagen (UHT) van de Belastingdienst formeel in gebreke stellen door het invullen van een standaardformulier.

Het ministerie van Financiën ging er lange tijd van uit dat het wettelijk gezien niet nodig was om dwangsommen uit te betalen. Later is besloten om daarvan terug te komen, het ministerie koos voor "de meest gunstige uitleg" van de wet. Er is zo'n 70 miljoen euro voor gereserveerd.

Een van de ouders die de Belastingdienst in gebreke heeft gesteld is Mariëlle Nijland. Zij wacht al sinds januari 2021 op een herbeoordeling, maar omdat ze die in december nog niet gekregen had, besloot ze de Belastingdienst in gebreke te stellen. "Ik hoopte dat ik de herbeoordeling daardoor sneller zou krijgen", zegt Nijland.

Maar het bleek geen effect te hebben. In maart kreeg ze een brief dat het de Belastingdienst niet gelukt was om binnen de termijn alsnog tot een herbeoordeling te komen. Ze krijgt daarom de maximale dwangsom van 1442 euro uitgekeerd.

"Het is van de zotte dat ze mij brieven sturen waar ze al een voorgedrukte ingebrekestelling bij in doen. Ik kan het opsturen en ketsjing, ruim 1400 euro aan publiek geld. Ik zou liever hebben dat ze mijn zaak snel behandelen."

Hoe kon het zover komen in de toeslagenaffaire? NOS op 3 zocht het uit:

Toeslagenaffaire. De ellende uitgelegd.

Om alle vorderingen te kunnen behandelen, heeft de UHT extra medewerkers moeten zoeken en een extra betaalsysteem moeten inrichten. Desondanks zegt het ministerie van Financiën dat het niet altijd zal lukken om de dwangsom binnen de wettelijke termijn van zes weken uit te betalen.

Het ministerie sprak bij de vorige voortgangsrapportage al de vrees uit dat het aantal ingebrekestellingen zou toenemen. Dat gebeurt nu dus ook.

Ook in het geval van Nijland is een tijdige uitbetaling niet gelukt. Deze week verstreek de wettelijke termijn en er staat nog niets op Nijlands bankrekening. "Moet ik de Belastingdienst hier dan ook weer om in gebreke stellen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl