EPA
NOS Sport

Lakers zetten coach op straat en zoeken 'autoriteit' voor sterspeler James en co

Bijna direct na de laatste wedstrijd van Los Angeles Lakers dit seizoen slingerde Adrian Wojnarowski, NBA-volger voor het Amerikaanse ESPN, een tweet de wereld in met de mededeling dat coach Frank Vogel zou worden ontslagen. En het was al zo onrustig bij de Lakers.

Op de persconferentie na de wedstrijd tegen Denver Nuggets- die met 146-141 gewonnen werd, maar de play-offs waren allang niet meer haalbaar - zei Vogel nog van niets te weten. Een dag later werd het nieuws pas bevestigd en was Vogel zijn baan kwijt.

De Lakers behaalden in 2020 onder Vogel nog het zeventiende kampioenschap uit hun bestaan, maar dit seizoen speelde het sterrenensemble van LeBron James, Anthony Davis en Russell Westbrook met slechts 33 zeges in 82 wedstrijden geen rol van betekenis.

De ploeg eindigde op de elfde plaats in de Western Conference en miste daardoor de play-offs.

Davis en James worstelden dit seizoen met blessures en Westbrook kon geen moment uitblinken. Sterker nog, hij werd regelmatig niet opgesteld door Vogel, de coach met wie hij een bekoelde relatie had.

James blijft op 37-jarige leeftijd hongerig

Ondanks het dramatische seizoen is de 37-jarige James nog altijd strijdbaar in Los Angeles. "Ik ben hier gekomen om een titel te winnen en ik wil er meer winnen", zei hij tijdens een persmoment. "Ik heb bereikt wat ik wilde bereiken, maar ik ben nog steeds hongerig naar meer."

"Ik heb er vertrouwen in dat deze club dat ook wil, dat is waar het hier ook altijd om heeft gedraaid. Ze hebben hier decennialang lang gewonnen."

James geeft Lakers niet op: 'Bereikt wat ik wilde, maar ben hongerig naar meer'

Waar James zich diplomatiek uitliet over zijn relatie met coach Vogel ("hij geeft alles voor de sport, ik heb veel respect voor hem"), was Westbrook, die voor dit seizoen aansluit bij de Lakers, een stuk kritischer.

"Ik weet niet wat zijn probleem was met mij, maar ik kan niet echt een reden geven waarom het nooit klikte tussen ons", aldus Westbrook, die door Vogel vaak op de bank werd gezet in de slotfase van wedstrijden. "Ik heb vanaf het eerste moment nooit een eerlijke kans gekregen."

Westbrook over relatie met coach Lakers: 'Nooit een eerlijke kans gekregen'

Wie Vogel gaat opvolgen in Los Angeles is nog niet bekend. Algemeen directeur Robert Pelinka laat weten dat de heropbouw van de club grondig verricht zal moeten worden.

Autoriteit

"Als we kijken naar wat dit team nu nodig heeft, en zeker met onze supersterren, denken we aan iemand die autoriteit uitstraalt. Iemand die in staat is spelers op het hoogste niveau iedere wedstrijd te inspireren. Dat zijn ook de kwaliteiten die we vragen van de spelers, van de supersterren tot de vijftiende man", aldus Vogel.

Welke spelers de nieuwe coach onder zijn hoede zal krijgen, is ook nog niet duidelijk. Van alle spelers die onder contract staan bij de Lakers hebben alleen James, Davis en Talen Horton-Tucker een doorlopende verbintenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl