NOS Sport

De reus die het liefst van afstand gooit: basketballer Towns schrijft NBA-historie

Met zijn 2,11 meter en 112 kilogram heeft Karl-Anthony Towns alle fysieke eigenschappen van een center. Een reus onder het basketbalbord, sterk en imponerend. De man van de dunk en de rebound.

Heel af en toe duikt er een speler op die de ruimte onder de ring kan domineren en zich tegelijk als een vis in het water voelt vanachter de driepuntslijn. Die speler loopt dit seizoen rond in Minneapolis.

Reuters
Karl-Anthony Towns aan de bal tegen San Antonio Spurs.

Towns bezorgde Minnesota Timberwolves maandag een 149-139 overwinning op San Antonio Spurs, de stroef draaiende ploeg van de legendarische coach Gregg Popovich die afgelopen weekend wel het recordaantal overwinningen in de NBA (1.336 zeges) op zijn naam schreef.

Maandag waren alle schijnwerpers gericht op de 26-jarige Towns. Nooit eerder maakte een speler van de bescheiden Timberwolves 60 punten in een wedstrijd. En dan pakte Towns ook nog 17 rebounds, een combinatie die 22 jaar geleden voor het laatst was opgetekend in de NBA.

De laatste speler in de NBA die tot 60 punten en 17 rebounds in één wedstrijd kwam, was Shaquille O'Neal, die in maart 2000 als speler van Los Angeles Lakers 61 punten en 23 rebounds liet aantekenen.

Verrassende driepuntskoning

Drie weken geleden werd Towns al de verrassende winnaar van de Three Point Contest, een van de prestigieuze extraatjes van het Allstar-weekend. Van de zeven deelnemers stond Towns het laagste genoteerd, maar uiteindelijk stak hij specialisten als Trae Young (Atlanta Hawks) en Luke Kennard (LA Clippers) de loef af.

"Told ya...", schreef Towns fijntjes op Twitter.

In het competitieduel met San Antonio benutte Towns zeven van de elf driepuntspogingen, goed voor 21 van zijn 60 punten. Daarmee staat zijn totaal dit seizoen al op 129 driepunters, waarmee hij andere spelers op zijn positie ver achter zich laat.

Dat was de hoogste score van dit NBA-seizoen, een persoonlijk record en een clubrecord. Het seizoenrecord stond op naam van LeBron James (Los Angeles Lakers) en Trae Young (Atlanta Hawks) met 56 punten.

Drie man boven de 45

Diezelfde Young en superster Stephen Curry (Golden State Warriors) waren maandag trouwens ook op dreef en zorgden voor nog een ander record. Curry vierde zijn 34ste verjaardag met 47 punten tegen Washington Wizards, Young maakte er 46 tegen Portland Trailblazers.

Daarmee waren er voor het eerst in de geschiedenis van de NBA drie spelers op een avond met meer dan 45 punten achter hun naam.

Alles leuk en aardig, die records, maar het zegt weinig over het succes in de competitie. Minnesota Timberwolves momenteel zevende in de Western Conference, maar met 40 zeges en 30 nederlagen wel op koers voor de play-offs.

Trae Young staat met Atlanta Hawks negende in de Eastern Conference en vrijwel zeker van het play-in-tournament, een extra tussenronde voor de play-offs, waarin vier ploegen strijde om twee tickets.

LeBron James en de LA Lakers moeten zelfs alle zeilen bijzetten om die tussenronde te bereiken. Curry en zijn Warriors staan er prima voor.

Er zijn nog tien of elf wedstrijden te gaan in het reguliere seizoen, dat op 10 april eindigt na 82 wedstrijden. De eerste ronde van de play-offs beginnen op 16 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl