'Woonfraudezaken blijven liggen door capaciteitsproblemen en coronacrisis'
Veel woningcorporaties hebben grote moeite om woonfraude aan te pakken, meldt BNR na een rondgang langs meerdere corporaties in Nederland. Mede door de coronacrisis zijn veel woonfraudezaken blijven liggen, erkent koepelorganisatie Aedes tegen de nieuwszender.
Volgens een woordvoerder maakte corona de handhaving ingewikkelder, omdat het "onverantwoord was om bij mensen thuis de woonsituatie te controleren". Daarnaast kampt een deel van de woningcorporaties met capaciteitsproblemen, aldus Aedes.
Weinig straatacties
Volgens Woonbron is de aanpak van woonfraude specialistisch en tijdrovend werk. Daarom geeft de corporatie, die actief is in onder meer Rotterdam, Delft en Dordrecht, prioriteit aan overlastzaken. Voor woonfraude blijft minder tijd over. Ook Mitros, actief in Utrecht en omgeving, zegt tegen BNR niet genoeg capaciteit te hebben om alle fraudemeldingen op te pakken.
Woningcorporaties denken daarom dat de officiële cijfers van woonfraude lager zijn dan de werkelijke fraudegevallen. "We konden minder vaak straatacties ondernemen, oftewel onverwacht langsgaan op adressen waar wij woonfraude vermoeden", schrijft bijvoorbeeld de Noord-Hollandse corporatie Rochdale in een reactie aan BNR.
Meer onderhuur
Ook Vestia is vanwege corona minder aanwezig geweest in de wijk, zegt een woordvoerder. De Zuid-Hollandse woningcorporatie vermoedt dat meer woningen zullen worden onderverhuurd, doordat het steeds moeilijker wordt om aan een woning te komen. Illegale onderhuur valt ook onder woonfraude. Maar de coronaperiode heeft er niet aan bijgedragen om eventuele signalen daarvan op te sporen, zegt de corporatie.
Aedes vindt dat het opsporen en aanpakken van woonfraude een gemeenschappelijke taak is van woningcorporaties, gemeenten en politie. Op verschillende plekken gebeurt dat, maar niet overal.