Drugscrimineel Piet Costa krijgt vijftien jaar cel
Cocaïnehandelaar Roger P. alias Piet Costa is vandaag veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank in Rotterdam was hij de leider van een criminele organisatie die duizenden kilo's coke smokkelde.
P. had een dagtaak aan het aansturen van zijn organisatie, het werven van mede-investeerders in de drugshandel en het zoeken naar corrupte contacten bij bedrijven en overheidsinstellingen, blijkt uit het vonnis. De drugs kwamen binnen via de havens van Rotterdam en Antwerpen.
De Rotterdamse crimineel trof ook voorbereidingen voor nieuwe, grote drugstransporten. Zo wilde hij met hulp van een Colombiaans kartel een megapartij van 25.000 kilo cocaïne met een eigen boot in één keer vanuit Zuid-Amerika naar Nederland brengen. "Hieruit blijkt dat de schaal waarop de verdachte zaken doet van een buitencategorie is", aldus de rechtbank.
De rechters rekenen de 50-jarige Roger P. tot de top van de Nederlandse cocaïnehandelaren. Hij leidde tot zijn arrestatie in 2020 een luxeleven en wist lang onder de radar te blijven.
Versleutelde berichten
De politie kwam hem op het spoor na het kraken van berichtenservices EncroChat en PGP Safe. In versleutelde mails communiceerde hij over de smokkel van grote partijen drugs en gingen foto's rond van blokken cocaïne.
Tijdens de rechtszaak tegen Piet Costa en zijn medeverdachten hadden advocaten veel kritiek op het gebruik van deze berichten als bewijs. De EncroChat-berichten zijn volgens hen onrechtmatig verkregen. Maar de rechtbank oordeelde vandaag dat de berichten wel degelijk meetellen als bewijs.
Voetballer
Behalve Roger P. stonden nog acht mannen terecht. Zij kregen straffen van 3 tot 8 jaar cel.
Twee verdachten werden vrijgesproken, onder wie Rachid B., oud-speler van voetbalclubs Sparta en NEC. Hij zou regelmatig met Piet Costa op stap zijn geweest en ook een appartement voor de drugshandelaar hebben gehuurd in de buurt van Barcelona. Het Openbaar Ministerie verdacht hem van witwassen, maar de rechter achtte dit niet bewezen.
Martelcontainers
Naast de vijftien jaar die Roger P. vandaag is opgelegd, hangt hem nog meer celstraf boven het hoofd. Volgens het Openbaar Ministerie liet hij ook de 'martelcontainers' in Wouwse Plantage bouwen. De politie vond deze onderwereldgevangenis ook dankzij EncroChat-berichten.
Piet Costa zou de containers hebben laten inrichten nadat hij was bestolen van tientallen miljoenen. In die zaak heeft het OM twaalf jaar cel tegen hem geëist. De rechtbank doet hierover volgende maand uitspraak.