1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Sport

Tegemoetkomingsregeling gymslachtoffers grensoverschrijdend gedrag aangepast

Na zware kritiek van oud-turnsters is de tegemoetkomingsregeling voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de turnwereld op een aantal punten aangepast. De eisen om in aanmerking te komen voor een financiële tegemoetkoming van 5.000 euro waren in de ogen van de oud-turnsters veel te zwaar. De regeling is nu eenvoudiger en laagdrempeliger gemaakt, meldt de KNGU in een persbericht.

In de nieuwe regeling, waar gymnastiekunie KNGU, sportkoepel NOC*NSF en uitvoeringsorgaan het Centraal Bureau Klachtenmanagement in de Zorg (CBKZ) bij betrokken zijn, is het aanvraagformulier een stuk ingekort. De eis dat een voormalig gymsporter minstens twee jaar dertig uur per week heeft getraind, is komen te vervallen. De oud-sporter kan nu ook iemand machtigen die de aanvraag indient of het hele proces samen met of namens de oud-sporter doorloopt.

Begin maart uitten oud-turnsters en Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) forse kritiek op de eerste versie van de regeling. Vooral de mondelinge toelichting voor een driekoppige commissie kon niet op begrip rekenen bij de oud-sporters.

Uitgangspunt

Die mondelinge toelichting blijft in de nieuwe regeling het uitgangspunt, maar de betrokken partijen hebben wel wat water bij de wijn gedaan. De commissie die de aanvraag beoordeelt, heeft meer speelruimte gekregen om van de mondelinge toelichting af te wijken. Bovendien kan de sporter ervoor kiezen niet zelf te komen, maar een gemachtigde sturen.

"De onafhankelijke commissie wil een goed beeld krijgen van de impact van grensoverschrijdend gedrag op het leven van de aanvrager. Dat betekent dat oud-gymsporters niet noodzakelijk hoeven aan te tonen dat er grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden. De commissie doet niet aan waarheidsvinding over wat er is gebeurd, maar vormt zich een beeld van de impact ervan op het leven van de oud-sporter zodat dit voldoende aannemelijk is", meldt de KNGU.

'Verandering was hard nodig'

"Ik ben blij dat de aanvraag om gebruik te maken van de regeling veranderd is", zegt oud-turnster Stasja Köhler, die zich enorm kwaad heeft gemaakt over de oorspronkelijke regeling. "Dat was hard nodig. Het ziet er beter uit, maar ik moet het allemaal nog goed bestuderen."

Sinds 1 maart kunnen voormalig gymsporters hun aanvraag voor de tegemoetkomingsregeling indienen. Aanvragen kunnen tot 30 september online worden gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl