NOS SportAangepast

'5000 euro als erkenning van aangedaan leed voor misbruikte turnsters'

De adviescommissie integriteit en ethiek is van mening dat de topturnsters die jarenlang stelselmatig zijn blootgesteld aan lichamelijk, psychisch en emotioneel geweld ieder een bedrag van 5000 euro dienen te krijgen als 'erkenning van het aangedane leed'.

Maandag geeft sportkoepel NOC*NSF een toelichting op het advies, dat nog niet is vrijgegeven maar al wel in het bezit is van de NOS en het Noordhollands Dagblad.

Dit jaar bleek uit het rapport 'Ongelijke leggers' dat veel topturnsters slachtoffer waren van grensoverschrijdend gedrag. Onder meer trainers maakten zich daaraan schuldig.

Op verzoek van NOC*NSF boog de adviescommissie zich over een aanbeveling tot tegemoetkoming naar aanleiding van 'Ongelijke leggers', het eind april verschenen rapport waarin de uitkomsten van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de gymsport zijn opgetekend.

NOC*NSF en de KNGU zijn voornemens de raad op te volgen, waarbij de sportkoepel financieel bijspringt als de turnbond niet over voldoende reserves beschikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl