NOS Sport

KNGU over gymrapport: 'Excuses aan slachtoffers grensoverschrijdend gedrag'

"Jullie verdienen excuses voor de pijn die jullie hebben geleden", sprak KNGU-voorzitter Monique Kempff in een eerste reactie na de presentatie van het onderzoeksrapport naar de aard en omvang van het grensoverschrijdende gedrag in de gymsport.

"Niemand kan het duistere verleden van onze gymsport ontkennen. Namens de KNGU zeg ik: sorry. En bied ik jullie onze excuses aan", richtte Kempff zich tot de slachtoffers.

KNGU-voorzitter biedt excuses aan: 'Niemand kan het duistere verleden ontkennen'

In de zomer van 2020 belandde de Nederlandse gymsport in een diepe crisis door de uitlatingen van trainer Gerrit Beltman over de wijze waarop hij in het verleden turnsters behandelde. Dat leidde tot heftige verhalen van oud-turnsters over hun ervaringen onder trainers.

'Er moet een tandje bij'

"De verhalen hebben een pijnlijke geschiedenis in onze sport blootgelegd", zei Kempff. "Het rapport laat niet alleen zien dat de bond hier steken heeft laten vallen, maar ook dat er stevige lessen moeten worden getrokken voor de toekomst."

"De KNGU heeft niet altijd gedaan wat van haar mocht worden verwacht. Dat is een wrange constatering. Jonge sporters voelden zich lang niet gehoord en voelden zich in de steek gelaten. We hebben niet genoeg gedaan. Er moet een tandje bij."

Anton van Wijk, Marjan Olfers en Marieke van der Plas bij de presentatie van het rapport

Marjan Olfers, die het onderzoek leidde met Anton van Wijk, is voornamelijk geschrokken van de "intensiteit en de omvang" van het grensoverschrijdende gedrag.

"Er zijn in de rechtspraak heel veel zaken rond seksuele intimidatie, we weten wat dat met ons doet. Maar hier gaat het bij kinderen om het ontnemen van iemands identiteit. Ik heb me niet eerder gerealiseerd hoe ontzettend heftig de gevolgen zijn als dat gebeurt."

Hoofdonderzoeker Olfers schrok van 'intensiteit en omvang' grensoverschrijdend gedrag

Zowel Olfers als Van Wijk houdt er rekening mee dat er ondanks hun conclusies sprake is van onderrapportage. Dat betekent dat er in werkelijkheid meer gevallen zijn dan de onderzoekers te weten zijn gekomen.

Van Wijk: "We vermoeden dat bij de ernstige zaken. Uit eerdere onderzoeken weten we dat slachtoffers van seksueel misbruik een enorme drempel ervaren om dit te melden. Tegelijkertijd moeten we ervan uitgaan dat dit een kleine groep is, als we uitgaan van allerlei internationale studies."

'Onze bijbel voor de toekomst'

Voorzitter Kempff zegt alle aanbevelingen tot verantwoordelijkheid van de KNGU te maken. "Dit is zo'n beetje onze bijbel waarmee we de toekomst in gaan. Wij gaan doen wat we kunnen om alle aanbevelingen vorm te geven."

De onderzoekers pleiten er onder meer voor om de relatie tussen clubs, trainers, jonge sporters en hun ouders te verbeteren, door grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Ook het maken van excuses, betere nazorg en een financiële vergoeding voor slachtoffers werden in het rapport genoemd.

Bekijk alle aanbevelingen hieronder in de carrousel:

Kempff: "Ik vind ze allemaal terecht. Eerst moet je doen wat je moet doen, daarna moet je doen wat je kunt doen. Vooral dat laatste is veel lastiger, dan kom je in conflict met verschillende belangen die je moet wegen. Maar ze komen allemaal aan de beurt."

Bekijk hieronder in de carrousel hoe de onderzoekers de problematiek schetsen en met welke aanbevelingen ze komen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl