NOS Nieuws

Door inflatie kopen we goedkope borrelnootjes in plaats van luxe notenmix

Niet alleen de energieprijzen stijgen flink, ook producten als groenten, koffie en thee worden snel duurder. En dat verandert ook het koopgedrag van consumenten, zegt marktonderzoeksbureau GfK.

Zo krijgen de goedkopere supermarkten zoals Aldi en Lidl meer klanten. En de klanten die hier al boodschappen deden, geven er meer geld uit. Ook worden vaker huismerken afgerekend bij de kassa in plaats van A-merken, blijkt uit cijfers over de eerste acht weken van dit jaar in vergelijking met vorig jaar.

"En waar mensen in covidtijd vaak gingen naar één super, gaan ze nu naar drie of vier winkels. Kijken waar wat het goedkoopst is", zegt Norman Buysse, onderzoeker bij GfK. "Speciaalzaken die in tijden van corona hard waren gegroeid, leveren nu veel omzet in."

Verhaal van de grafiek: waarom je geld minder waard wordt

Ook reclamefolder.nl ziet een toename van het aantal mensen dat zoekt in online kortingsfolders, van supermarkten tot drogisterijen en warenhuizen. "Sinds drie weken zien wij daarin een kleine groei. Terwijl onze marketing niet is veranderd."

ING-econoom Marten van Garderen vindt het een logische ontwikkeling. "Eten en drinken blijven mensen kopen, ook als prijzen stijgen. Dat is geen keuze. Wel kan een consument daarbinnen bewegen: waar zijn de aanbiedingen, hoe kan het toch iets goedkoper?"

Waar huishoudens met een bovenmodaal inkomen volgens Van Garderen minder hard worden geraakt door de gestegen inflatie, komen de prijsstijgingen harder aan bij mensen met een kleiner budget. "Zij zullen eerder korten op luxedingen: kapper en uitjes."

Luxe kazen en noten

Het gemiddelde prijsniveau in de eerste acht weken van dit jaar ligt 5,2 procent hoger dan vorig jaar. De grootste prijsstijgingen doen zich voor bij zuivel (+7.9 procent), aardappels, groenten en fruit (+7.6 procent) en dierenvoeding (+8,7 procent), aldus marktonderzoeksbureau Nielsen.

Die prijsstijgingen worden niet gecompenseerd door de stijging van de cao-lonen. Het veranderde koopgedrag zal dan ook nog wel even doorzetten, zegt Buysse.

"Onze data van pinbetalingen laten het nog niet zien, maar ik kan mij voorstellen dat de speciaalzaak minder zal verkopen, en mensen meer naar de supermarkt gaan. Brood en melk zal niet minder worden verkocht, maar producten als biefstuk of speciale kazen en noten weer wel."

Volgens GfK-onderzoeker Buysse is de verschuiving naar goedkope supermarkten en de markt overigens iets wat qua omzet nog niet ten koste gaat van andere supermarkten als AH, Jumbo en Plus. "Daar zullen ze niet opeens minder klanten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl