Wildlands in Emmen
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Gemeenteraad Emmen schiet dierenpark te hulp met miljoen aan coronasteun

De gemeente Emmen springt opnieuw bij om dierenpark Wildlands en het bijhorende Atlas Theater te redden, nu met bijna een miljoen euro. Wildlands heeft zwaar te lijden gehad onder de coronapandemie, meldt RTV Drenthe.

Wildlands kan rekenen op een bedrag van 625.000 euro vanwege onvoorziene kosten door de coronamaatregelen. Zo moest het park in 2021 vanwege het virus een groot deel van het jaar dicht. Ook wordt de huur over 2021 gedeeltelijk kwijtgescholden; een bedrag van ruim 328.000 euro.

Daarnaast mag het attractiepark net als vorig jaar mag 5,5 miljoen euro extra lenen van de gemeente. De gemeente heeft nu voor een bedrag van 68 miljoen euro aan leningen uitstaan bij Wildlands. Vorig jaar werd de leencapaciteit met 5,5 miljoen euro verhoogd tot 13 miljoen euro. Die maatregel wordt nu tot juni 2023 verlengd.

Wildnights

De gemeente Emmen wijst erop dat Wildlands niet alleen een tijdlang dicht moest maar ook veel extra kosten moest maken om het park coronaproof te maken. Er was geld nodig voor handhavers van de coronamaatregelen, het aanpassen van de looproutes, extra schoonmaakkosten en het aanpassen van de ict-voorzieningen.

Ook heeft Wildlands veel geld gestopt in een aantal evenementen zoals Wildnights en het winterplein, die uiteindelijk afgeblazen moesten worden vanwege de lockdown.

Zonder steun zou het park afkoersen op een verlies van 2,3 miljoen euro, zegt de gemeente die ondanks alle tegenvallers vindt dat Wildlands "best een goed jaar" heeft gedraaid. Het bezoekersaantal in 2021 was met 516.000 bijna gelijk aan dat van het voorgaande jaar. Toen waren het er 560.000.

Het moderne attractiepark is de opvolger van Dierenpark Emmen, voor veel mensen beter bekend onder de oude naam Noorder Dierenpark. Dierenpark Emmen sloot eind 2015. Enkele maanden later ging Wildlands Adventure Zoo Emmen open.

Overbruggen

Wildlands klopte in januari bij de gemeente aan voor ondersteuning vanwege corona. "De belangrijkste reden voor ons is om de periode te overbruggen tot de compensatie vanuit het Rijk aan ons wordt toebedeeld", zegt woordvoerder Hanneke Wijshake tegen RTV Drenthe.

Hoewel corona op zijn retour lijkt, kan het virus opnieuw zorgen voor problemen. Met de verlenging van de verhoogde leencapaciteit kan er worden voorgesorteerd op eventuele risico's, aldus Wijshake. Ze kan nog niet zeggen of het park gebruik heeft gemaakt van het krediet. "De jaarrekening is nog in de maak, niet alle cijfers zijn nog bekend."

Advertentie via Ster.nl