Neushoorn Elena bij haar aankomst in Wildlands in 2018 Wildlands

Een neushoornvrouwtje van Wildlands Adventure Zoo in Emmen is vanochtend om het leven gekomen als gevolg van een kennismaking met een mannetje. Het vrouwtje verdronk na een val in een waterpoel.

De neushoornman Limpopo werd vanochtend vroeg losgelaten in het verblijf op het park. Het idee was dat hij op zijn gemak kennis zou maken met de zussen Elena en Zahra. De twee vrouwtjes werden meteen onrustig en sloegen op de vlucht. Het mannetje zette daarop de achtervolging in.

Neushoorn Elena liep in haar vlucht naar een waterpoel en gleed uit. Waarschijnlijk omdat ze moe was van het rennen, schrijft RTV Drenthe. Het vrouwtje kwam op haar zij terecht en kon niet zelfstandig overeind komen. De verzorgers konden haar pas te hulp schieten toen Limpopo was weggejaagd, maar toen was het al te laat.

2000 kilo spieren en hoorns

Het is de eerste keer dat er een dier overlijdt tijdens zo'n kennismaking. Het team van Wildlands is erg geschrokken, zegt dierenarts Job Stumpel. "We zijn heel verdrietig en hebben ontzettende hoofdpijn. We moeten dit even een plekje geven." De verzorgers voelden zich erg machteloos. "Het zijn grote en sterke geweldenaars. Tweeduizend kilo spieren en hoorns." Ze moesten het mannetje uiteindelijk wegjagen met een shovel.

Er was volgens de dierenarts geen aanleiding om te denken dat het misging. "In de stal, waarbij tralies de dieren scheidden, hebben ze al aan elkaar kunnen ruiken. Dat ging er erg vriendelijk aan toe."

Het neushoornmannetje Limpopo kwam naar Emmen in verband met het fokprogramma van het dierenpark. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van het incident zijn voor de verdere verloop van het fokprogramma.

STER reclame