Margaret MacNeil tijdens de Spelen in Tokio
NOS SportAangepast

Olympisch zwemkampioene MacNeil neemt gas terug vanwege mentale problemen

De Canadese Maggie MacNeil zal deze zomer haar wereldtitel op de 100 meter vlinderslag langebaan in Boedapest niet verdedigen. MacNeil kampt met mentale problemen en angstaanvallen na haar gouden olympische race op diezelfde afstand van afgelopen zomer in Tokio.

De 22-jarige MacNeil maakte na afloop van de trials van haar land, die ze won, bekend dat ze in Hongarije alleen op de estafettenummers zal uitkomen en de individuele nummers links laat liggen. "Ik wil strijden voor Canada, maar moet ook een beetje op mezelf letten."

Onoverwinnelijk

Bij de Gemenebestspelen, eind juli in het Britse Birmingham, hoopt ze weer van de partij te zijn op de individuele nummers. "Ik dacht altijd dat ik onoverwinnelijk was. Tijdens mijn schooltijd was alles dik in orde, maar het afgelopen jaar was toch wel moeilijk voor mij", aldus MacNeil.

"Na de Spelen worstelde ik lange tijd met mezelf en nu realiseer ik me dat dat niet erg is. Veel atleten gaan door dit proces. Het is moeilijk om aan de top te blijven en druk werd mij te veel. Ik heb een rustige zomer nodig."

Biles en Jelinkova gingen MacNeil voor

MacNeil is niet de eerste sporter die openhartig is over haar mentale problemen. Zo besloot de Amerikaanse topturnster Simone Biles zich tijdens de Spelen van Tokio terug te trekken op meerdere onderdelen.

Simone Biles tijdens de Spelen in Tokio

"Mijn mentale gezondheid gaat voor"', liet ze toen weten. "We moeten onze geest en lichamen beschermen en niet zo maar iets uitvoeren wat anderen van ons willen."

En ook de Nederlandse skiester Adriana Jelinkova besloot de Winterspelen van Peking eerder te verlaten, na een mislukt debuut op de reuzenslalom, waar ze in de eerste run ten val kwam.

Na afloop van haar optreden sprak ze over de onrustige aanloop die ze had op haar race. Ze kampte met onzekerheid over een vals positieve coronatest, rugklachten en "angstaanvallen". De situatie zorgde voor veel stress bij de skiester. Dat wil ze nu niet nog eens, zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl