Statiegeldmachine
NOS Nieuws

Plastic flesjes kunnen vanaf september op NS-stations worden ingeleverd

Vanaf september kunnen treinreizigers hun plastic flesjes inleveren op de vijf grootste stations van Nederland. De NS gaat automaten neerzetten waar behalve statiegeldflesjes ook -blikjes kunnen worden ingeleverd.

Op de centraal stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven worden voor het einde van het jaar in totaal zeventien automaten geplaatst. Volgens de NS kunnen op die manier jaarlijks 10 miljoen flesjes worden ingezameld.

Reizigers krijgen na het scannen van een QR-code via een app op hun smartphone geld op hun rekening gestort.

Streven naar afvalvrij

Sinds 1 juli vorig jaar zit er 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes, die bij de supermarkt en tankstations kunnen worden ingeleverd. Vanaf 31 december van dit jaar zit er ook statiegeld op blikjes frisdrank, water of bier.

De NS zegt met het initiatief te willen bijdragen "aan het terugdringen van afval op stations en de wettelijke verplichting van producten en importeurs van verpakkingen om 90 procent van de petflessen in Nederland opnieuw te gebruiken". In 2040 moeten alle treinstations 'afvalvrij' zijn.

Volgend jaar worden er op nog eens zeventien stations automaten geplaatst. Uiteindelijk moeten er op vijftig stations inlevermachines staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl