NOS Nieuws

Om 'verantwoordelijkheid te nemen' zamelen supermarkten vanaf 2023 zelf blikjes in

Supermarkten gaan vanaf volgend jaar zelf blikjes inzamelen. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Volgens de branche nemen supermarkten hiermee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Vorig jaar besloot het kabinet vanaf 31 december 2022 15 eurocent statiegeld op blikjes in te stellen. Toenmalig staatssecretaris Van Veldhoven nam dat besluit, omdat het aantal weggegooide blikjes in het milieu ondanks maatregelen bleef toenemen.

Inleverpunten voorlopig van de baan

Het plan was eerst om duizenden inleverpunten voor statiegeldflesjes en -blikjes vooral buiten supermarkten te plaatsen, waarbij supermarkten wel de garantie hadden gegeven dat er in een kwart van alle winkels (zo'n 1500 filialen) blikjes ingeleverd konden worden.

Gemeenten waren tegen het plan om inleverpunten te plaatsen in de openbare ruimte, omdat ze beslag leggen op die ruimte. Ze wilden ook weten wie er verantwoordelijk zou worden voor het schoonhouden van de ruimte rond de punten. Het CBL zegt dat supermarkten een "adequate vergoeding" krijgen, nu ze zelf de blikjes gaan verwerken.

De supermarkten zeggen nog wel een nieuw, landelijk inzamelsysteem te willen opzetten. Daarmee moeten dan ook "andere verpakkingen en producten" ingezameld kunnen worden. Zo'n systeem is volgens het CBL nodig, omdat supermarkten niet oneindig het groeiend aantal retourverpakkingen in winkels kunnen opvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl