NOS Nieuws

Sponsoren Nederlands elftal gaan niet naar WK in Qatar

Sponsoren van het Nederlands elftal reizen eind dit jaar niet naar Qatar af voor het WK voetbal. Dat bevestigt onder meer hoofdsponsor ING na berichtgeving in De Telegraaf. Reden is de mensenrechtensituatie in Qatar.

ING zegt ook geen campagne te zullen voeren rond het toernooi. Dat betekent dat er ook geen reclamespotjes te zien zullen zijn. De bank zegt zich te willen richten op het EK voor vrouwen deze zomer in Engeland.

Ook gaat ING geen kaarten reserveren voor personeel en klanten. Sponsoren van voetbalbond KNVB krijgen die mogelijkheid bij ieder eindtoernooi. De naam van ING is straks nog wel te zien op het shirt van de Oranjespelers.

Juichcape

Ook Albert Heijn zal niet afreizen naar Qatar. "We zijn momenteel aan het kijken hoe we hier in Nederland het WK kunnen vieren", zegt een woordvoerder tegen de krant. Of er reclameacties rond het toernooi worden gemaakt, heeft het bedrijf nog niet besloten.

Voor supermarkten zijn grote voetbaltoernooien een belangrijk moment om met extra acties te komen om op die manier klanten te trekken. Albert Heijn had rond het EK-voetbal het afgelopen jaar de actie met Hollandicons. Concurrent Jumbo kwam met de juichcape.

KPN, de Nederlandse Loterij en Bitvavo reizen niet af naar Qatar. Of er reclames worden uitgezonden rond het toernooi is nog niet besloten.

Voetbal ontwikkelen

De kritiek op de keuze voor Qatar als locatie voor het WK is in aanloop naar de loting van vorige week weer opgelaaid. Bondscoach Louis van Gaal sprak er schande van. "Ik vind het belachelijk dat het WK daar is. Dat we in een land spelen om 'het voetbal daar te ontwikkelen', zoals de FIFA dan zegt, dat is al bullshit. Het gaat gewoon om geld en om commerciële belangen."

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB zei eerder dat Qatar wel al een heel eind is gekomen op het gebied van mensenrechten:

Gijs de Jong over mensenrechten Qatar: 'Het is evolutie, geen revolutie’

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl