Josh Cullen (r) en Mohammed Kudus (l) in een oefenduel tussen Anderlecht en Ajax in juli 2021
NOS Voetbal

Nederlandse topclubs trekken stekker uit BeNeLiga: 'Onvoldoende draagvlak'

De Nederlandse topclubs hebben de gesprekken over het opzetten van de BeNeLiga, een gecombineerde Nederlands-Belgische competitie, stopgezet. Volgens een verklaring van de Eredivisie NV is er "onvoldoende draagvlak bij hen en de overige Nederlandse clubs om de BeNeLiga op poten te zetten".

Namens Nederland zaten Ajax, PSV, AZ, Feyenoord, FC Utrecht en Vitesse aan tafel bij gesprekken. "De Nederlandse topclubs zetten het project nu stop, omdat het benodigde draagvlak binnen het Nederlandse voetbal ontbreekt", gaat de verklaring verder.

Wel 'unaniem' draagvlak in België

De clubs uit de Belgische Pro League waren juist wel unaniem voor de komst van de BeNeLiga. In een verklaring stelde de Pro League halverwege maart dat er "unaniem draagvlak is om de mogelijke realisatie van de competitie alle kansen te geven".

Anderlecht en Ajax voor hun oefenduel in juli 2021

In de afgelopen maanden is onderzocht of een BeNeLiga met een zogeheten 'split season model', haalbaar was. Hierover was begin maart gesproken met een UEFA-delegatie onder leiding van voorzitter Aleksander Ceferin.

NL League

Beide landen zoeken nu naar alternatieven. "Het Nederlandse voetbal gaat nu verder met het verfijnen van het businessplan als een van de volgende stappen richting realisatie van de NL League", meldt de Eredivisie NV.

De Pro League stelt: "De Pro League neemt akte van de Nederlandse positie, en wil in de komende maanden concrete stappen zetten om het Belgische clubvoetbal opnieuw vooruit te helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl