NOS Voetbal

Topman BeNeLiga: 'Dit kan antwoord zijn op internationale voetbalgeweld'

Projectleider BeNeLiga: 'Men was kritisch, maar met positieve grondhouding'

Achter de schermen is een studie naar de haalbaarheid van een BeNeLiga al langer gaande, maar officieel trad er nooit iemand naar buiten om het idee voor een grensoverschrijdende competitie toe te lichten. Nu wel, in de persoon van projectleider Bert Habets.

Deze week ging de man die in augustus tot kartrekker van het ambitieuze competitieconcept is benoemd om de tafel met de profclubs uit België en Nederland, die niet tot de elf initiatiefnemers behoren. In Nederland zijn dat Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Utrecht en Vitesse. De overige 28 profclubs zijn in vier sessies uitgenodigd op de KNVB Campus in Zeist.

Zijn doel voor nu: informeren, begrip creëren, uitleggen waarom het businessmodel achter de BeNeLiga interessant kan zijn. "Ik had me voorbereid op kritische sessies. En men was ook kritisch, maar met een positieve grondhouding", zegt Habets.

"Het gaat erom dat men de logica achter het initiatief begrijpt. Maar dat men ook wel ziet dat dit een antwoord kan zijn om in het internationale voetbalgeweld een betere positie in te nemen."

Startschot is gegeven

Habets, voormalig topman van RTL, is tevreden over de eerste gezamenlijke gesprekken met de clubs. "Tegelijkertijd zeg ik er ook bij dat er nog heel veel werk verzet moet worden. Ik zie dit als een startpunt in de dialoog met clubs. Want uiteindelijk bepalen alle clubs of we dit gaan doen met elkaar en hoe we de eventuele vervolgstappen gaan vormgeven."

Bekijk de door de NOS eerder al gepubliceerde conceptplannen van de BeNeLiga.

  • NOS
    Het zogeheten Pitchbook van de BeNeLiga
  • NOS
  • NOS
    Het zogeheten Pitchbook van de BeNeLiga
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Ligt de BeNeLiga op koers? "Dat is een te grote conclusie", trapt Habets op de rem. Volgens hem moeten er nog de nodige 'verdiepingsslagen' gemaakt worden.

Dat betekent voor nu: een goed beeld krijgen van de potentiële tv-inkomsten en aftasten hoe de UEFA, als poortwachter van de lucratieve Europese toernooien, denkt over een grensoverschrijdende competitie en de verdeling van startbewijzen.

Heikel punt: Europese tickets

Dat laatste is een heikel punt. Momenteel hebben België en Nederland ieder vijf (en dus samen tien) Europese tickets. Clubs uit beide landen willen daar geen concessies in doen, gezien de pot met geld die beschikbaar is bij deelname aan de Champions League of Europa League.

"Het uitgangspunt is het behoud van de Europese tickets. De belangen zijn groot om die te behouden, dat krijgen we ook terug vanuit de clubs."

Tegelijkertijd is het de vraag of UEFA bereid is om meer tickets aan de BeNeLiga te geven dan aan landen als Duitsland, Engeland, Italië en Spanje.

Rondom het duel tussen Bayern München en Sevilla om de Supercup sprak een Belgisch-Nederlandse delegatie met UEFA-baas Alexander Ceferin, zo bleek uit de gesprekken met clubs deze week. Habets, destijds nog bezig aan zijn wittebroodsweken als projectleider van de BeNeLiga, was daar nog niet bij.

Projectleider BeNeLiga: 'Nog niet gesproken over verdeling Europese tickets'

"We hebben daar een uiteenzetting gedaan over wat we van plan zijn", zegt Habets, die benadrukt dat de discussie over Europese tickets nog niet wordt gevoerd. "Er is geen sprake van dat die tien Europese tickets ter discussie staan. Maar ook niet dat ze gereduceerd moeten gaan worden."

Volgens Habets staat het onderwerp 'grensoverschrijdende competities', waarvan de BeNeLiga er een is, pas in het voorjaar 2021 bij UEFA op de agenda.

Komende periode zal in alle rust gesmeed worden aan een lobbyplan om Ceferin en consorten te verleiden tot een positief oordeel in de ticketkwestie. Habets: "Wat dat betreft liggen daar de kaarten open''.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl