Ajax en Club Brugge in een vriendschappelijk duel Pro Shots

De clubs uit de Belgische Pro League staan unaniem positief tegenover de eventuele komst van de BeNeLiga, een gecombineerde competitie met Nederland. Een onderzoek naar de financiële en sportieve kanten biedt volgens de clubs voldoende basis om de opzet van zo'n nieuwe competitie serieus te gaan bespreken.

In een verklaring stelt de Pro League dat er "unaniem draagvlak is om de mogelijke realisatie van de competitie alle kansen te geven". Ook valt te lezen dat de Pro League vanaf nu een actieve rol hierin zal spelen.

Achter de schermen is een studie naar de haalbaarheid van een BeNeLiga al langer gaande. Vanwege de coronapandemie duurt het traject langer dan aanvankelijk beoogd.

De zogeheten 'vierde onderzoeksfase', waarin onder andere duidelijk moest worden hoeveel geld er precies verdiend kan worden met televisiecontracten, liep tot 31 december vorig jaar. Onderzoek in eerdere fases wees uit dat het volledige profvoetbal in de Lage Landen sportief en financieel baat zou hebben bij een samensmelting van beide competities.

Nog veel onduidelijk

De Nederlandse clubs die tot nu toe betrokken zijn bij de plannen voor de BeNeLiga zijn Ajax, PSV, AZ, Feyenoord, FC Utrecht en Vitesse. Veel is nog onduidelijk, zoals de verdeling van de Europese tickets, wat al eerder een heikel punt is gebleken.

Momenteel hebben België en Nederland ieder vijf (en dus samen tien) Europese tickets, terwijl topcompetities als Engeland, Spanje of Duitsland er zeven hebben. De clubs uit Nederland en België willen vooralsnog geen concessies doen, gezien de pot met geld die beschikbaar is bij deelname aan de Champions League of Europa League.

STER reclame