Mars van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire in november 2021
NOS NieuwsAangepast

Gratis rechtsbijstand om uithuisplaatsing 'toeslagenkinderen' aan te vechten

Ouders van wie de kinderen vanwege de toeslagenaffaire gedwongen uit huis zijn geplaatst, kunnen gratis rechtsbijstand krijgen als zij de maatregel willen aanvechten. Zij zullen dan worden bijgestaan door gespecialiseerde advocaten, schrijft minister Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer.

Ook is er vanaf volgende week een landelijk ondersteuningsteam voor ouders die met gedwongen uithuisplaatsingen te maken hebben. Zij kunnen zich daar rechtstreeks melden voor hulp en ondersteuning.

Het ondersteuningsteam is neutraal en onafhankelijk, zegt Weerwind. Er werken professionals die naast de ouders en kinderen staan. "Zij bieden hen een luisterend oor en brengen samen met de ouders de situatie en hulpvraag in kaart." Ook kunnen zij hen helpen om in contact te komen met instanties en deskundigen, om hun zaak nog eens onder de aandacht te brengen.

Elke zaak weer langs rechter

De uiteindelijke beoordeling of de oude gezinssituatie kan worden hersteld, blijft aan de rechter, stelt de minister. "Dat is bij wet zo geregeld." Hij wijst erop dat elke casus uniek is en opnieuw zorgvuldig moet worden bekeken. Daarbij moet het belang van het kind vooropstaan. Hij vindt zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid.

Hij wil bereiken "dat zo veel mogelijk ouders weer in contact komen met hun kinderen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als kinderen weer teruggeplaatst kunnen worden, maar dat moet uit de praktijk blijken."

Volgens Weerwind is niet elke uithuisplaatsing rechtstreeks te koppelen aan de toeslagenaffaire, waarin veel ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur en duizenden euro's moesten terugbetalen, waardoor zij diep in de financiële problemen kwamen. In sommige gevallen speelden al andere dingen, zoals verslavingsproblematiek.

Ruim duizend kinderen

Mensen die slachtoffer zijn in de toeslagenaffaire, konden al kosteloos juridische bijstand krijgen. Minister Weerwind trekt nu subsidie uit om ook gratis rechtshulp te bieden aan de groep ouders die zich willen verzetten tegen uithuisplaatsing van hun kinderen. Deze regeling gaat op 1 juni in, en geldt met terugwerkende kracht.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde ruim vijf maanden geleden dat er tussen 2015 en 2020 naar schatting 1115 kinderen van toeslagenouders gedwongen uit huis zijn geplaatst. Veel van hen zijn nog niet terug.

Cabaretier Peter Pannekoek stelde de kwestie vorige week aan de kaak in het tv-programma Dit was het Nieuws. Hij sprak over "staatsontvoeringen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl