De Academy begint een tuchtprocedure tegen Will Smith vanwege de klap die de acteur bij de Oscaruitreiking uitdeelde aan Chris Rock. De organisator van de filmprijzen zegt ook dat Smith na het incident is gevraagd om te vertrekken, maar dat hij dat weigerde.

Het dagelijks bestuur van The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences heeft het voorval nu besproken en besloten om de tuchtprocedure in gang te zetten, omdat Smith de gedragscode van de organisatie zou hebben geschonden. De acteur krijgt de gelegenheid om zich schriftelijk te verdedigen, voordat het bestuur op 18 april weer bij elkaar komt.

Smith zou kunnen worden geschorst of geroyeerd als lid van de Academy, maar andere straffen liggen volgens de filmorganisatie ook op tafel.

Grap over Jada Pinkett Smith

Tijdens de Oscaruitreiking maakte presentator Chris Rock een grap over de vrouw van Will Smith, Jada Pinkett Smith. Zij lijdt aan de auto-immuunziekte alopecia, waardoor haar haar uitvalt. Rock zei dat ze met haar kale hoofd klaar was voor een vervolg op G.I. Jane, de film waar Demi Moore in 1997 haar hoofd voor kaalschoor.

Hierop liep Smith het podium op en hij sloeg de komiek in zijn gezicht. Later op de avond ontving hij de Oscar voor Beste Acteur voor zijn rol in King Richard.

Acteur Will Smith slaat Oscar-uitreiker Chris Rock

"Deze gebeurtenissen hadden we niet kunnen voorzien", zegt de organisatie. "We willen duidelijk maken dat meneer Smith is verzocht om te vertrekken, maar hij weigerde. We willen ook erkennen dat wij ook op een andere manier hadden kunnen reageren op de situatie."

De Academy noemt Smiths acties "een schokkende en traumatiserende gebeurtenis, zowel voor de aanwezigen in de zaal als de tv-kijkers". De organisatie biedt excuses aan aan Chris Rock en prijst hem voor zijn veerkracht na de klap. Ook aan de aanwezigen en kijkers worden excuses aangeboden.

Reactie Chris Rock

Chris Rock heeft voor het eerst sinds de Oscars iets gezegd over het voorval tijdens een optreden. Volgens aanwezigen kreeg Rock een minutenlange staande ovatie toen hij in Boston het podium op kwam. De komiek zou daarbij zichtbaar zijn geroerd voordat hij het incident afdeed met een grapje: "Hoe was jullie weekend?"

Eerder op de dag had hij bij aankomst nog niks gezegd tegen de pers en de fans die hem opwachtten in Boston.

Chris Rock voor het eerst weer in het openbaar gezien

Rock noemde Smith niet bij naam en maakte duidelijk dat hij niet uitgebreid op het incident zou ingaan. "Als je daarvoor hier bent, jammer. Ik had al voor dit weekend een hele show geschreven."

"Ik ben het nog steeds een beetje aan het verwerken", zei de komiek wel in geluidsopnames die entertainmentsite Variety in handen kreeg. "Er komt een moment waarop ik hier meer over kan vertellen en dat zal serieus en grappig worden."

Will Smith bood Rock, de Academy en de kijkers een dag na het incident zijn excuses aan. "Ik ging over de schreef en ik zat verkeerd."

STER reclame