Het moment van de slag
NOS NieuwsAangepast

Klap Will Smith overschaduwt zijn Oscarwinst

De relatief onverwachte Oscar voor Beste Film voor CODA of de zes Oscars voor Dune: het zal allemaal niet datgene zijn wat blijft hangen na de 94ste uitreiking van de belangrijkste filmprijzen. Dat zal namelijk de klap zijn die acteur Will Smith komiek Chris Rock verkocht, kort voordat hij zijn prijs voor Beste Acteur ophaalde.

Presentator Rock maakte tijdens zijn praatje in aanloop naar de uitreiking van Beste Documentaire een grap over Smiths vrouw, Jada Pinkett Smith. Hij grapte dat ze met haar kale hoofd klaar was voor een vervolg op G.I. Jane, de film waar Demi Moore in 1997 haar hoofd voor kaalschoor.

Smith liet zich dat niet zeggen omdat zijn vrouw door de aandoening alopecia kampt met haaruitval en besloot haar hoofd kaal te scheren. Hij liep het podium op en haalde uit naar het hoofd van Rock.

Het moment van de uithaal van Smith:

Acteur Will Smith slaat Oscar-uitreiker Chris Rock

Hoewel aanwezigen nog even dachten dat het vooropgezette grap was - het is tenslotte Hollywood - sloeg de sfeer in de zaal dood toen aan Rock te merken was dat het echt was. "Het was maar een grap over G.I. Jane", probeerde hij nog, maar Smith beet hem toe dat hij "de naam van mijn vrouw niet meer in je mond moet nemen, verdomme".

Schaapachtig zei Rock die eis in te willigen en probeerde over te gaan naar de orde van de dag: de winst voor de documentaire Summer of Soul.

Buiten beeld werd Smith tot bedaren gebracht door collega-acteurs. Daniel Kaluuya omhelsde hem en Denzel Washington begeleidde hem naar de coulissen. Ze spraken samen en omhelsden opnieuw. Ook regisseur Tyler Perry kwam kort even spreken om hem te kalmeren.

Het leven imiteert de kunst: nu lijk ik op de gestoorde vader.

Will Smith

Daarna was het wachten op de prijs voor Beste Acteur, waarvan vooraf al duidelijk was dat Smith hem dit jaar zou winnen voor zijn complexe rol in King Richard. Daarin speelt hij de gedreven tennisvader Richard Williams, die tot het uiterste gaat om van zijn dochters Serena en Venus tennissterren te maken.

"Het leven imiteert de kunst: nu lijk ik op de gestoorde vader, net zoals ze over Richard Williams zeiden", zei Smith in zijn dankspeech toen zijn naam inderdaad uit de envelop was gekomen. "Liefde laat je gekke dingen doen."

In zijn reactie bood Smith ook excuses aan, al was dat niet rechtstreeks aan Chris Rock:

Reactie Smith op winnen Oscar: 'Liefde maakt dat je gekke dingen doet'

Tegenover een in gespannen stilte afwachtende zaal zei hij met tranen op zijn wangen dat hij zijn gezin, de reputatie van de familie Williams en de medewerkers van de film wilde beschermen. "In ons vak moet je tegen schelden kunnen, tegen mensen die gestoorde dingen over je zeggen, tegen mensen die je beledigen. En dan moet je maar lachen en doen alsof dat oké is."

Smith bood zijn medegenomineerden en de organisatie van de Oscars zijn excuses aan, maar zei niets over Chris Rock in zijn dankwoord. "Ik hoop maar dat de Academy me de volgende keer nog wil uitnodigen."

Kort na de uitzending kwamen de organisatoren met een reactie. "De Academie wijst elke vorm van geweld af. We genieten vanavond van alle winnaars, die hun moment van waardering door hun vakgenoten en het wereldwijde filmpubliek verdienen."

Chris Rock liet zich verder niet meer zien bij de ceremonie. Plaatselijke media melden dat hij afziet van een aangifte en de politie daarom ook geen onderzoek begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl