NOS Nieuws

CODA verrast op Oscargala, Power of the Dog maakt favorietenrol niet waar

De klap die een beledigde Will Smith verkocht aan komiek Chris Rock overschaduwde veel van de andere bijzonderheden van het Oscargala, afgelopen nacht. The Power of the Dog kon zijn favorietenrol niet waarmaken, Dune won de meeste prijzen en doordat Oscarkiezers het charmante CODA in hun hart hadden gesloten, is Apple TV+ de eerste streamingdienst die de Oscar voor Beste Film in de wacht sleept.

CODA verzilverde alle Oscars in de drie categorieën waar het comedydrama voor genomineerd was. Al vroeg op de avond bleek dat de film goed in de smaak lag, nadat bijrolacteur Troy Kotsur een Oscar had gekregen voor zijn rol als vader in een doof gezin waarin de dochter zangtalent blijkt te hebben. Het was de tweede keer dat een dove acteur de prijs won, na Marlee Matlin in 1987 voor haar rol in Children of a Lesser God.

AFP
Troy Kotsur neemt zijn Oscar in ontvangst

Het publiek ontving Kotsur met wapperende handen op het podium, wat gebarentaal is voor applaus. Zijn Oscarbeeldje moest hij snel weer uit handen geven, om in diezelfde gebarentaal zijn dankwoord uit te spreken. "Fantastisch om hier te staan, ik kan het nauwelijks geloven", zei hij. "Dit is ons moment!", zei hij, doelend op iedereen met een beperking.

Eerder op de avond had Ariana DeBose Beste Vrouwelijke Bijrol gewonnen voor haar rol in West Side Story. Zij bedankte als latina de 90-jarige Rita Moreno, die zes decennia geleden dezelfde prijs kreeg voor de originele verfilming van het verhaal. "Ik ben zo blij dat jouw Anita de weg heeft geplaveid voor duizenden Anita's zoals ik", zei de actrice.

AFP
Ariana DeBose met haar Oscar

DeBose versloeg met haar winst Kirsten Dunst uit The Power of the Dog. Die film wist zijn favorietenrol niet waar te maken: van de twaalf nominaties haalde de film er maar één binnen. Dat was dan wel meteen een historische: doordat Jane Campion Beste Regie binnenhaalde, ging de prijs voor het tweede jaar op rij naar een vrouw, na Chloé Zhao vorig jaar voor Nomadland.

De avond liep succesvoller voor Dune, dat zes van de tien nominaties verzilverde in technische categorieën als camerawerk, montage en decorontwerp. De Duitse componist van de sciencefictionfilm vierde in Amsterdam een bescheiden Oscarfeestje in ochtendjas: zijn dochter maakte hem om 02.00 uur wakker om te melden dat hij had gewonnen.

Kort werd er in de ceremonie stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. Vooraf had presentatrice Amy Schumer gezegd dat ze graag een rol voor president Zelensky in de uitzending had gehad, maar dat de producers dat niet goed vonden. In plaats daarvan sprak actrice Mila Kunis over de pijn die het conflict in haar geboorteland veroorzaakt en haar bewondering voor het verzet tegen de Russische agressie.

Na een kort moment stilte ging het weer over de prijzen. Disneyfilm Encanto won in de categorie Beste Animatie. Billie Eilish en haar broer Finneas wonnen voor hun Bondtitellied No Time To Die en de drie uur lange Haruki Murakami-verfilming Drive My Car won de prijs voor Beste Buitenlandse Film. Het Japanse drama over rouwverwerking moest drie andere prijzen laten schieten.

De Noord-Ierse acteur en regisseur Kenneth Branagh kreeg een Oscar voor zijn script voor Belfast. Met acht nominaties in zeven categorieën was hij tot nu toe de meest veelzijdige genomineerde, maar op zijn 61ste was hij nog nooit in de prijzen gevallen.

Ook Jessica Chastain werd eindelijk bekroond. De actrice was al twee keer eerder genomineerd en won nu de Oscar voor Beste Actrice voor The Eyes of Tammy Faye. In haar dankwoord verwees ze naar de rol van domineesvrouw Tammy Faye Bakker: ze pleitte voor "daden van radicale liefde" tegen de maatregelen waar de lhbti-gemeenschap in de VS steeds vaker te maken heeft. "Dit soort wetten willen ons alleen verder verdelen."

AFP
Jessica Chastain

CODA zette zijn zegetocht in de loop van de nacht voort met de prijs voor Beste Aangepaste Script en daarna de meest prestigieuze Oscar: die voor Beste Film. "Makkelijk was het niet, vanaf de eerste dag, toen we om 04.00 uur op zee moesten zijn om te vissen en er een storm aan kwam", zei de producent van de film over regisseur Sian Heder. "Maar jij hield onze boot drijvende en was de beste kapitein."

Heder zei dat het maken van CODA haar leven heeft veranderd "als kunstenaar en mens". Ze bedankte dovengemeenschap en kinderen van doven (waar de afkorting 'coda' voor staat) voor de nieuwe manier van communiceren die ze geleerd heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl