Een lege school in Uganda
NOS Nieuws

Miljoenen kinderen op achterstand door sluiting scholen in coronatijd, zegt Unicef

De VN-kinderrechtenorganisatie Unicef zegt dat twee jaar na het begin van de coronapandemie 405 miljoen kinderen, verspreid over 23 landen, nog geen volledig onderwijsprogramma krijgen, omdat hun scholen nog niet volledig open zijn. Daarnaast zijn er nog kinderen die om andere reden niet meer terugkeerden naar school.

Unicef becijfert dat 147 miljoen kinderen in die twee jaar meer dan de helft misten van het fysieke onderwijs dat ze hadden moeten krijgen.

"Als kinderen niet rechtstreeks met hun leraren en leeftijdsgenoten kunnen communiceren, lijdt hun leerproces daaronder", zegt Suzanne Laszlo, directeur Unicef Nederland. "Als ze helemaal niet in staat zijn om met hun leraren en leeftijdsgenoten om te gaan, kan hun leerverlies permanent worden."

Het rapport waarop de organisatie zich baseert, laat ook zien dat kinderen vaak helemaal niet meer terugkomen als scholen weer opengaan.

In Uganda keerde 1 op de 10 leerlingen niet terug, nadat in januari de scholen na een sluiting van twee jaar weer opengingen. In Zuid-Afrika verdrievoudigde het aantal wegblijvers tussen maart 2020 en juli 2021 naar 750.000. In Malawi was in het voorgezet onderwijs bij de meisjes een verdubbeling van de uitval te zien.

Kinderen die geen onderwijs krijgen, hebben een verhoogde kans dat ze nooit goed leren lezen, schrijven en rekenen. Ook is er een grotere kans dat ze slachtoffer van uitbuiting worden en hun leven lang arm zullen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl