AFP
NOS NieuwsAangepast

Rusland en Oekraïne praten voor eerste keer in twee weken weer met elkaar

In Istanbul hielden delegaties uit Rusland en Oekraïne gesprekken over de oorlog. Het waren de eerste onderhandelingen in twee weken. De besprekingen duurden ongeveer vier uur. Het is niet duidelijk of de onderhandelaars morgen verder praten.

Gastheer van de gesprekken was de Turkse president Erdogan. In een toespraak aan de delegaties zei hij dat vooruitgang in de onderhandelingen tot een ontmoeting tussen de leiders van Rusland en Oekraïne kan leiden. "Ik denk dat we nu in een gespreksfase zijn terechtgekomen waarin tastbare resultaten nodig zijn."

Erdogan herhaalde verder dat hij hoopt op een snelle wapenstilstand. Hij zei dat het onderhandelingsproces de hoop op vrede doet toenemen en dat een "eerlijke vrede" geen verliezers kent. Een voortdurend conflict is voor niemand gunstig, aldus Erdogan.

Ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba wil een staakt-het-vuren. Van Russische zijde zijn daarover geen mededelingen gedaan.

De Oekraïense onderhandelaar Mychajlo Podoljak zegt dat allerlei lastige onderwerpen worden bediscussieerd:

Op 10 maart hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland elkaar al gesproken in de Turkse badplaats Antalya, maar zonder concreet resultaat. Ook besprekingen in Belarus en teleconferenties leverden weinig op.

Oekraïne eist dat Rusland met de oorlog stopt en zich uit Oekraïne terugtrekt. Rusland eist dat Oekraïne belooft nooit lid van de NAVO te worden, dat Kiev de onafhankelijkheid van de zelfbenoemde pro-Russische republieken Donetsk en Loegansk erkent en ook dat het zegt dat de door Rusland geannexeerde Krim Russisch grondgebied is.

De gesprekken in Istanbul zijn vandaag en morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl