President Erdogan ontvangt premier Rutte in Ankara
NOS Nieuws

Rutte prijst Erdogan voor pogingen om oorlog in Oekraïne te stoppen

Premier Rutte heeft in Ankara een ontmoeting gehad met de Turkse president Erdogan. Het bezoek stond in het teken van de oorlog in Oekraïne en de ingelaste NAVO-top van donderdag.

Na afloop prees Rutte de Turkse president voor zijn pogingen om de oorlog met diplomatie tot een einde te brengen. "Ik ben zeer tevreden dat hij deze rol op zich heeft genomen", zei Rutte. Hij zei verder dat Turkije van "enorm politiek en militair belang is voor de NAVO". Ook bedankte hij Erdogan voor het opnemen van grote aantallen vluchtelingen, onder meer uit Syrië.

Rutte zou het toejuichen als Turkije ook strenge sancties tegen Rusland afkondigt:

Vindt u dat Turkije ook sancties moet instellen tegen Rusland?

Rutte en Erdogan benadrukten verder het belang van de handelsrelatie tussen Nederland en Turkije, in 2021 goed voor bijna 11 miljard euro. Beiden spraken de ambitie uit om dat handelsvolume op te stuwen naar 20 miljard per jaar.

Erdogan wil daarnaast dat de onderhandelingen voor een Turks EU-lidmaatschap beginnen.

Het was voor het eerst sinds 2012 dat Rutte in de Turkse hoofdstad met Erdogan sprak. De relatie tussen Nederland en Turkije raakte daarna sterk bekoeld, vooral nadat Nederland begin 2017 een stokje had gestoken voor de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Die wilde in Nederland campagne voeren voor een grondwetsreferendum.

Een andere minister kwam wel naar Nederland, maar werd teruggestuurd. Dat leidde tot rellen in Rotterdam. Eind 2018 werd de relatie tussen Nederland en Turkije weer volledig hersteld.

Van enige animositeit tussen de twee was vandaag niets te merken. "We hebben onze toch al sterke relatie verder verdiept", zei de Nederlandse premier.

Rutte werd met veel ceremonieel onthaald bij het presidentieel paleis:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl