Memphis Depay
NOS VoetbalAangepast

Komt Oranje voor het WK in pot 1 of pot 2? Dat hangt hiervan af

Winnen van Duitsland dinsdagavond zal niet alleen het zelfvertrouwen van het Nederlands elftal nog verder opkrikken, Oranje kan zich ook zomaar bij andere toplanden voegen in pot 1 bij de loting voor het WK in Qatar. Wat moet daarvoor gebeuren? We zetten het op een rij.

Hoe worden de potten samengesteld?

Bij de loting voor de groepsfase op het WK in Qatar vrijdagavond in Doha (18.00 uur Nederlandse tijd) zullen 32 landen worden verdeeld over acht poules. Die landen komen uit vier potten van acht landen. Maar de samenstelling van die potten staat nog niet volledig vast.

Pot 1 bestaat uit gastland Qatar en de beste zeven geplaatste landen op de FIFA-wereldranglijst. België, Frankrijk, Brazilië, Argentinië, Engeland en Spanje zijn geplaatst en kunnen niet meer buiten de topzeven van de ranglijst vallen. Zij zitten vrijdag veilig in de eerste pot. De laatste plek ligt nog open.

Pot 2 bestaat uit de volgende acht geplaatste landen op de wereldranglijst, de zestien daaropvolgende landen komen in pot 3 en 4. Nederland, momenteel nummer tien van de wereld, balanceert op het randje van pot 1 en 2. Bij een plek in de eerste pot ontloopt Oranje de relatief sterkere landen.

Dat er nog een plekje vrij is in pot 1 komt door de verrassende uitschakeling van Italië, de nummer zeven op de ranglijst. Nog vijf landen zijn in de race om de overgebleven plek in pot 1 te bemachtigen tijdens de loting vrijdag: Portugal (8), Denemarken (9), Nederland (10), Duitsland (11) en Mexico (12).

Hoe komt Nederland in pot 1?

Door de 4-2 overwinning van Oranje op Denemarken zaterdagavond is Nederland de Denen virtueel voorbij en staat Oranje op plek negen in de wereldranglijst. Bij winst op Duitsland dinsdagavond behoudt Oranje de voorsprong. Wat Denemarken dan dinsdag doet in het oefenduel met WK-ganger Servië is niet van belang.

Na de 4-2 winst op Denemarken praten Van Dijk en De Ligt na

In dat geval ziet Nederland alleen nog Portugal voor zich op de ranglijst. De Portugezen spelen dinsdagavond de beslissende play-offwedstrijd tegen Noord-Macedonië voor een plek op het WK. Makkie, zou je zeggen, maar de Macedoniërs zullen met het mes tussen de tanden aantreden. Zoals de stuntploeg dat ook deed toen het donderdag Italië de WK-droom ontnam en vorig jaar in de WK-kwalificatiepoule Duitsland in Duisburg met 1-2 versloeg.

Stunt Noord-Macedonië nogmaals en gaat Portugal (net als Italië) niet naar Qatar, dan is Nederland het eerstvolgende land dat in aanmerking komt voor de plek in pot 1.

Mexico, na winst op Honduras zondagavond virtueel de nummer tien van de wereld, kan ook nog in pot 1 eindigen. Dan mag Nederland niet winnen van Duitsland. En mocht Duitsland winnen van Nederland en Mexico zich niet plaatsen, dan kunnen zelfs de Duitsers nog in pot 1 terechtkomen. Een flinke puzzel.

De definitieve potindeling wordt op donderdag 31 maart bekendgemaakt.

Welke landen zijn al zeker van Qatar?

Twintig landen zijn zeker van deelname aan het wereldkampioenschap: Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Kroatië, Servië, Spanje, Zwitserland, Argentinië, Brazilië, Canada, Ecuador, Uruguay, Iran, Japan, Saudi-Arabië, Zuid-Korea en gastland Qatar. Daar moeten nog twaalf landen bij komen.

Deze interlandperiode wordt wereldwijd een groot deel van de resterende WK-tickets verdeeld. Bij de twintig geplaatste landen komen nog drie Europese landen, vijf Afrikaanse landen, twee of drie uit Noord- en Midden-Amerika, hoogstens één land uit Zuid-Amerika en hoogstens één uit Oceanië.

Ruud Gullit trekt Nederland in 2019 voor de loting van het EK 2020

Tijdens de loting vrijdag in Qatar zijn 29 van de 32 deelnemende landen bekend. De laatste WK-gangers worden pas later dit jaar bekend. In de intercontinentale play-offs worden nog twee tickets verdeeld.

De laatste Europese deelnemer laat ook op zich wachten. Vanwege de oorlog in Oekraïne is het play-offduel tussen Schotland en Oekraïne verplaatst naar juni. Het is nog allerminst zeker of die wedstrijd dan wel door kan gaan. De winnaar van die partij speelt dan nog een beslissende wedstrijd tegen Wales met het laatste ticket naar Qatar als inzet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl