Domenico Berardi
NOS VoetbalAangepast

Grootmacht Italië opnieuw niet naar WK, na zeperd tegen Noord-Macedonië

Italië mist voor de tweede opeenvolgende keer het WK voetbal. De regerend Europees kampioen verloor in de play-offs in blessuretijd van Noord-Macedonië: 0-1. Aleksandar Trajkovski zorgde met een schot van afstand voor een absolute sensatie.

Het was een van de spaarzame kansen van de bezoekers, die zich het gehele duel op z'n Italiaans terugtrokken en hoopten op die ene uitbraak. Die er dus ook kwam.

De formatie van bondscoach Roberto Mancini kon daarvoor geen bres slaan in de defensie van Noord-Macedonië, al kreeg het genoeg mogelijkheden. Onder anderen Domenico Berardi en Ciro Immobile hadden het vizier niet op scherp staan.

Viervoudig wereldkampioen Italië was er sinds 1962 tot en met 2014 altijd bij op het WK, maar nu gaat het dus al voor de tweede keer op rij mis.

Portugal volgende opponent

De Noord-Macedoniërs treffen dinsdag in een van de drie finales Portugal, dat met 3-1 won van Turkije. Vlak voor tijd miste Burak Yilmaz bij een 2-1 stand een penalty, waardoor een verlenging uitbleef.

De Portugezen, met Cristiano Ronaldo als aanvoerder, trokken voor rust het initiatief naar zich toe. Dat resulteerde na een kwartier in de 1-0. Een schot van Bernardo Silva belandde op de paal, maar Otávio was er als de kippen bij om de bal over de doellijn te werken.

Turkije werd daarna enkele keren gevaarlijk, via Berkan Kutlu en Feyenoorder Orkun Kökcü. Portugal haalde opgelucht adem en gaf zelf vlak voor de pauze opnieuw het goede voorbeeld. Op aangeven van Otávio kopte Diogo Jota raak.

Jota viert zijn doelpunt

De Turken, in 2002 voor het laatst actief op een WK, konden de schade in de tweede helft niet meer repareren, al kregen ze daar wel de mogelijkheid toe, met Burak Yilmaz in de hoofdrol.

De inmiddels 36-jarige spits zorgde eerst na een vlotte combinatie voor de 2-1. Vijf minuten voor tijd ging de bal op de stip na een overtreding van José Fonte op Enes Ünal (ex-Twente en ex-NAC). Yilmaz faalde echter door via de lat over te schieten. Matheus Luiz maakte er daarna nog 3-1 van.

Bale wordt geknuffeld door zijn ploeggenoten

Wales verzekerde zich door briljante ingevingen van Gareth Bale van een finaleplek. Zijn fenomenale vrije trap na 25 minuten deed Oostenrijk voor het eerst pijn.

Kort na de pauze sloeg Bale weer toe door de bal met zijn linkervoet fraai in de verre hoek te schieten: 2-0. De 2-1 van Marcel Sabitzer halverwege de tweede helft kon de pret in Cardiff niet drukken.

Bale, bij Real Madrid al langere tijd op een zijspoor, bewees daarmee andermaal zijn waarde voor Wales, dat het in juni in de eindstrijd opneemt tegen Schotland of Oekraïne.

Quaison held van Zweden

Zweden, zonder de geschorste Zlatan Ibrahimovic, had tegen Tsjechië een verlenging nodig om zich voor een van de finales te kwalificeren. Robin Quaison zorgde na 110 minuten voor de verlossing: 1-0.

Dinsdag treffen de Zweden het thuisspelende Polen, dat door de uitsluiting van Rusland een bye had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl