NOS Wielrennen

Eritreeër Girmay schrijft met sensationele zege geschiedenis in Gent-Wevelgem

Biniam Girmay heeft voor een grote stunt gezorgd door de Vlaamse wielerklassieker Gent-Wevelgem te winnen. De pas 21-jarige renner uit Eritrea sloop in de slotfase mee met een ontsnapping en versloeg zijn drie medevluchters in de sprint.

Girmay is de eerste Afrikaanse winnaar van een voorjaarsklassieker als Gent-Wevelgem.

Bekijk de finale:

Girmay zorgt voor stunt in Gent-Wevelgem: Eritreeër wint Vlaamse klassieker

De Fransman Christophe Laporte, die namens Jumbo-Visma de beste papieren had voor de zege, eindigde als tweede.

Afgelopen vrijdag was Laporte nog de enige die een imposante versnelling van zijn ploeggenoot Wout van Aert kon volgen in de E3 Prijs. Hij liet de zege in de kleine Ronde van Vlaanderen toen aan zijn Belgische ploeggenoot, die twee dagen later ook weer als grote favoriet aan de start stond.

Girmay maakte in de E3 Prijs ook al indruk met een vijfde plaats en kan na zijn zege in Wevelgem de revelatie van het wielervoorjaar genoemd worden. Pas vrijdagavond besloot zijn ploeg Intermarché-Wanty Gobert om hem te laten debuteren in Gent-Wevelgem.

Zonnetje

Onder een Vlaams voorjaarszonnetje begon het peloton zondagochtend in Ieper aan de rit van bijna 250 kilometer naar Wevelgem.

In de vaak gevreesde Moeren, waar bij een ferme wind de koers al kan ontbranden, bleef het dit keer redelijk windstil en rustig. Zeven ongevaarlijke vluchters bouwden een voorsprong van zo'n zes minuten op, maar die verdween als sneeuw voor de zon toen de heuvels in zicht kwamen.

Met nog honderd kilometer te gaan, bij het begin van de heuvelzone, nam Jumbo-Visma de leiding in het peloton. Voor elke helling gaf de ploeg van topfavoriet Van Aert wat extra gas, in een poging de pure sprinters zoals Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Tim Merlier te lossen.

Bij de eerste passage van de Kemmelberg, het lastigste klimmetje dat de renners drie keer over moesten, brak het peloton in stukken. Van Aert zat niet bij de eerste groep van zo'n twintig sterke renners die zich los wist te weken, Dylan van Baarle, Van Aerts ploeggenoten Mike Teunissen en Nathan Van Hooydonck, Matej Mohoric en sprinter Arnaud Démare wel.

Dankzij werk van de ploeg van Peter Sagan, TotalEnergies, werd het gat gedicht en zat Van Aert weer in een zetel. Groenewegen handhaafde zich goed in de tweede groep, totdat hij lek reed op de Plugstreets, een stuk onverharde weg in het parcours op 67 kilometer van de streep.

Bekijk een langere samenvatting van de koers:

Bekijk de lange samenvatting van Gent-Wevelgem voor mannen

Jakobsen zat er voor de tweede passage van de Kemmelberg ook nog bij, maar moest op het kasseienklimmetje passen. Vooraan splitste zich opnieuw een groep met de sterkste renners af, waarna ze aan een tactisch spelletje begonnen op weg naar de lastigste beklimming van de Kemmel.

Op de traditionele scherprechter plaatste Van Aert wel een versnelling, maar het lukte hem niet om écht afstand te nemen in zijn eentje. Een grote groep, met daarbij ook de sterke sprinters Démare, Merlier en Jasper Philipsen, wist weer terug te keren.

In het inmiddels flink uitgedunde peloton zaten ook een heleboel renners die het niet op een sprint wilden laten aankomen.

Bekijk in de videocarrousel de reacties van Wout van Aert en Biniam Girmay na de koers:

Met nog twintig kilometer te gaan reden Girmay, Laporte, Jasper Stuyven (Trek) en Dries Van Gestel (TotalEnergies) met z'n vieren weg en bouwden een voorsprong van ruim een halve minuut op.

In de groep daarachter stokte de samenwerking. De ploegen met een sprinter, Groupama FDJ (voor Démare) en Alpecin-Fenix (voor Merlier en Philipsen), leidden de achtervolging, maar kwamen te laat.

Girmay liet zich in de laatste kilometer naar achteren zakken en verraste Laporte door al vroeg aan te gaan. De Belg Van Gestel spurtte achter Laporte naar de derde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl