NOS Wielrennen

Zuid-Amerikaans feestje in Catalonië, Van der Poel houdt zich rustig in Italië

De Zuid-Amerikanen hebben in de voorlaatste etappe van de Ronde van Catalonië de macht gegrepen. De Colombiaan Sergio Higuita nam de leiding in het klassement over van de Portugees João Almeida, nadat hij al vroeg in de etappe samen met de Ecuadoriaan Richard Carapaz was ontsnapt uit de groep met favorieten.

De ritzege ging naar Carapaz, die het korte sprintje tegen zijn Spaanstalige medevluchter nipt won.

Carapaz wint etappe, Higuita neemt de leiding in Ronde van Catalonië

In Italië hield Mathieu van der Poel zich dit keer rustig. In Settimana Coppi e Bartali kwam de eindzege van de Ier Eddie Dunbar (Ineos) op de slotdag niet meer in gevaar. Van der Poel, die vrijdag veel indruk maakte met een lange aanval én een sprintzege, leek zijn benen te sparen voor de Vlaamse voorjaarskoersen. Hij kwam in het groepje met Dunbar over de streep. De dagzege ging daar naar de Tsjechische vroege vluchter Josef Cerny (Quick-Step).

Regen in Catalonië

Na een vertrek in de regen was het in Catalonië meteen volle bak koers in de rit van Salou naar Cambrils, waarin de renners begonnen met een berg van de eerste categorie, gevolgd door nog een klim van de tweede. Olympisch kampioen Carapaz (Ineos) en Colombiaans kampioen Higuita (Bora) wisten al op die eerste klim samen weg te rijden.

Klassementsleider Almeida miste de slag en zag zijn geringe voorsprong in het klassement wegsmelten. Higuita, die op 7 seconden van de Portugese leider stond, werkte goed samen met Carapaz. Het duo reed al snel een voorsprong van ruim drie minuten bijeen. Met nog tachtig kilometer te gaan leek dat niet toereikend, maar de achtervolging kwam moeizaam op gang.

In de slotfase kwamen de achtervolgende klassementsrenners wel binnen een minuut van het duo, maar Higuita reed volle bak door tot de finish. De Australiër Kaden Groves won de sprint van het uitgedunde peloton, op 48 seconden van de Zuid-Amerikanen.

Carapaz schoof op naar de tweede plaats en moet in de slotdag nog 16 seconden goedmaken op Higuita. Almeida staat derde op 52 seconden. Quintana is de derde Zuid-Amerikaan in de top van het klassement, op 53 seconden van zijn landgenoot.

De Ronde van Catalonië eindigt zondag met een heuvelachtige rit over 138 kilometer met start en aankomst in Barcelona.

Coppi e Bartali

In de laatste etappe van de vijfdaagse rittenkoers Coppi e Bartali moesten de renners in de lokale slotronden drie keer een klimmetje van ruim vijf kilometer á 6,2 procent over. Al vroeg in de rit tussen het Italiaanse Casalguidi en Cantagrillo (160 kilometer) ontstond er een kopgroep van elf renners, onder wie de Nederlander Julius van den Berg (EF).

De groep kreeg een vrijgeleide van het peloton en op het lokale rondje wist Cerny samen met zijn ploeggenoot Rémi Cavagna en de Israëliër Omer Goldstein (Israel Premier Tech) weg te rijden bij zijn medevluchters.

Op de derde beklimming ging de Tsjech alleen verder. Tijdritspecialist Cavagna vond in de slotfase nog wel het wiel van zijn ploegmaat, waarna het tweetal à la Jumbo-Visma gezamenlijk de zege vierde.

Van den Berg sloot op twintig kilometer van de streep aan bij de achtervolgers, maar de 25-jarige Nederlander moest Cavagna en Goldstein al snel weer laten gaan. Van den Berg kwam als vierde over de streep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl