NOS Nieuws

WOZ-waarde mag vanaf mei minder meetellen bij bepalen huurprijs

De WOZ-waarde mag vanaf 1 mei minder meetellen om de hoogte van huren vast te stellen. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening laat weten dat de WOZ-waarde dan nog maar voor maximaal 33 procent mag meetellen. Op die manier wil het kabinet de huurprijzen in gebieden met een groot woningtekort binnen de perken houden.

Met de WOZ-waarde stellen gemeentes de waarde van woningen vast. In gebieden met woningnood stijgen de huren zo sterk dat ze voor veel mensen onbetaalbaar dreigen te worden. In die gebieden heeft de WOZ-waarde een "onbedoeld effect" op de huren, aldus De Jonge.

Volgens De Jonge zorgt de maatregel ervoor dat "sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven". Hij denkt dat mensen en gezinnen met een laag inkomen zo "meer kans maken op een betaalbaar huis".

Beschikbaar

Het ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening rekende door dat met de invoering van de maatregel ongeveer 23.000 woningen beschikbaar blijven voor de sociale woningvoorraad. Ook komen er ongeveer 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector.

Hoe kan het dat zowel huur- als koophuizen onbetaalbaar zijn? NOSop3 zoekt uit hoe de kansloze positie van starters op de woningmarkt is ontstaan:

Zo ontstond de wooncrisis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl