Fans woedend, NAC staat voor overname door City Group: 'Komt einde aan de club'
NAC Breda is volop in onderhandeling met de City Football Group om overgenomen te worden. Het internationale voetbalimperium hoopt de Bredase club voor de zomer voor een bedrag van naar verluidt 7 miljoen euro in te lijven.
Donderdag komt een delegatie van City al naar Breda om een presentatie te geven over de plannen aan de Raad van Commissarissen van NAC. De club staat momenteel achtste in de eerste divisie, maar heeft een roemrijk eredivisieverleden met de vierde plaats in 2003 als hoogtepunt.
"Met City Football Group, die reeds een langdurige samenwerking heeft met NAC, is deze week overeenstemming bereikt onder het voorbehoud van goedkeuring door de Raad van Commissarissen, Stichting NOAD (dat het gouden aandeel van de club bezit, red.), de KNVB en de gemeente Breda", schrijft de club op haar website.
Volgens NAC bevindt het verkoopproces zich in "de laatste fase" (vrijdag is er ook een gesprek met Stichting NOAD) en volgt er spoedig een akkoord met het voetbalconcern van sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, waar onder meer Manchester City, Troyes, Lommel SK, Girona en New York City FC onder vallen.
Supporters woedend
Het bericht werd niet bepaald gelukkig ontvangen door de harde kern van NAC. "Als de deal daadwerkelijk doorgang vindt, is daarmee voor ons als diverse geledingen rond de club de ziel verkocht en komt er een einde aan NAC", melden diverse supportersgroepen gezamenlijk.
"We willen geen handelshuis worden voor een sjeik en zijn City Group."
De interesse van City voor NAC komt niet uit de lucht vallen. Tussen 2016 en 2021 werkten NAC en de City Football Group al intensief samen. Veertien spelers, waaronder Angeliño, Manu Garcia en Paolo Fernandes kwamen afgelopen jaren in actie voor de Bredase club via de City-connectie.
Ook werden met Engelse hulp trainingsfaciliteiten vernieuwd en kennis uitgewisseld over scouting en wedstrijddata. Daarnaast werd de staf uitgebreid met specialisten, zoals een kok en een arts.
Aanloop
Al sinds de zomer staat NAC in de etalage. Het Rotterdamse bureau Crossminds werd in de arm genomen om de verkoop in goede banen te leiden. Dat ging niet onopgemerkt.
De club werd onder andere aangeboden via het online overnameplatform Brookz en trok veel interesse uit binnen- en buitenland. Liefst 36 geïnteresseerden meldden zich als overnamekandidaat. Uiteindelijk bleven er slechts enkele serieuze partijen over.
Tot vorige maand werd nog nadrukkelijk met de Bredase bouwondernemer Karel Vrolijk gesproken over de verkoop van de club. Ook een Amerikaans consortium wilde ver gaan om NAC in te lijven. De aandeelhouders kwamen onder anderen met René Meulensteen (als adviseur), Graham Arnold (als beoogd coach) en Ton Lokhoff (als directeur) op de proppen in de strijd om de Parel van het Zuiden.
Het mocht niet baten. "We hebben partijen getoetst op basis van de door RvC, Stichting NOAD en KNVB gestelde criteria. Hierbij moet gedacht worden aan een gezonde balans tussen lokale betrokkenheid en zakelijke afstand, voetbalachtergrond, voetbalvisie, voetbalplan, financiële draagkracht op korte en lange termijn", schrijft NAC nu in hun verklaring.
"Wij hebben de uitkomsten van ons onderzoek gepresenteerd. Op basis daarvan hebben zij ervoor gekozen om hun aandelen te verkopen aan de City Football Group."