NOS Nieuws

Weekcijfers: aantal nieuwe positieve gevallen 27 procent gedaald

De daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen na de carnavalspiek van begin maart lijkt definitief te zijn ingezet. Het RIVM registreerde afgelopen week 313.318 positieve tests, 27 procent minder dan een week eerder. Het percentage positieve tests bleef wel hetzelfde met 66,2 procent.

In de weken daarvoor was het aantal positieve tests sterk gestegen. Dat hing samen met een grote ronde versoepelingen van de coronaregels en met carnaval. De stijging was het grootst in de regio's waar carnaval wordt gevierd. Vorige week stabiliseerde het aantal nieuwe besmettingen op zo'n 429.000 gevallen.

Daling ouderen gaat minst snel

In alle leeftijdsgroepen is een daling te zien, het sterkst bij 18- tot en met 24-jarigen. Daar daalde het aantal nieuwe positieve tests met bijna de helft. Bij de oudste leeftijdsgroepen was de daling geringer. In de leeftijdsgroep tussen 70 en 80 nam het aantal nieuwe coronagevallen met zo'n 10 procent af, bij 80-plussers ruim 7 procent.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde afgelopen week licht. Er werden 1616 patiënten met corona opgenomen op verpleegafdelingen, een week eerder waren dat er nog 1742. Op de IC's was wel een stijging te zien wat betreft nieuwe opnames. Er werden 114 coronapatiënten opgenomen op de IC, waar dat er een week eerder 99 waren.

De bezetting in de ziekenhuizen is dan ook iets hoger dan vorige week. In totaal liggen er nu 1990 patiënten met corona in het ziekenhuis, van wie 158 op de IC. Een week eerder was dat 1952 om 156. Het aantal mensen dat als gevolg van een corona-infectie overleed daalde van 104 naar 95.

Morgen worden de laatste verplichte coronaregels afgeschaft. Het is dan niet meer verplicht om in het ov een mondkapje te dragen. Ook hoeven bezoekers van een evenement met meer dan 500 bezoekers zich niet meer van tevoren te laten testen. Adviezen zoals laten testen bij klachten blijven wel van kracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl